Puma – sau leul de munte – este o specie capabilă de metamorfoză la Ford. Dintr-un mic coupé cu tracțiune față într-un mai mare crossover. Dar tot cu tracțiune față. Și profil sportiv. Deci tradiția a fost „respectată”.
La fel ca alți producători auto europeni, Ford vrea să aglomereze segmentul SUV cât mai mult posibil. Dacă VW poate avea T-Cross, T-Roc și Tiguan. Și Ford poate avea EcoSport, Puma și Kuga. Constructorul american vorbește despre Puma ca despre un SUV compact. Nu au oferit încă dimensiunile exterioare, însă este destul de clar un model subcompact. Astfel, asemănările cu Fiesta sunt discrete, dar prezente. Doar că stilul exterior ar putea fi mai controversat decât ne-am obișnuit la Ford.
Nu și stilul interior, unde totul este un deja-vu. În zona cockpit-ului, cel puțin. Acolo unde Ford tratează totul cam la fel – EcoSport, Fiesta, Focus, Kuga, etc. Astfel, nu lipsesc sistemul Sync 3. Cu al său ecran tactil de 8 inch. Și compatibilitate CarPlay sau Android Auto. Plus modem WiFI PassConnect. Noutatea majoră o reprezintă însă instrumentarul de bord complet digital, de 12,3 inch. Și abundența de sisteme de asistență și siguranță este îmbucurătoare. Toate puse sub umbrela Co-Pilot360 – inclusiv capabilitățile semi-autonome.
Puma este mild hybrid
Marele atu al noului Puma – mai ales față de EcoSport, să recunoaștem – este flexibilitatea spațiului de depozitare. Astfel, portbagajul are un total de 456 litri. Și podea cu trei poziții. Și Hayon cu rulou de portbagaj integrat. Și mai ales un compartiment „secret” sub podeaua falsă. Unul cu o capacitate de 80 de litri și un spațiu de 763 mm lățime, 752 mm lungime și 305 mm adâncime. Iar izolația sintetică permite spălarea acestuia, fiind prevăzut cu bușon de scurgere a apei.
Pentru propulsie, Ford propune în primul rând tehnologia EcoBoost Hybrid. Atâta doar că nu este vorba despre un sistem hibrid clasic. Ci de unul mild-hybrid, oferit în versiuni de 125 CP și 155 CP. Pentru consumuri de doar 5,4 litri / 100 km. Pe benzină! Desigur, va exista în continuare oferta pentru gamele EcoBoost și EcoBlue (diesel) – opțiunea din urmă va fi adăugată mai târziu, alături de transmisia automată dual-clutch cu șapte trepte. Ah, și să nu uităm – Puma se va produce la Craiova. Primele livrări, mai târziu anul acesta.