Constructorul din Ingolstadt a sărbătorit o premieră mondială istorică, în California, prezentând în fieful Tesla primul său model pur electric din producţia de serie, SUV-ul e-tron, în cadrul unui eveniment denumit sugestiv „The Charge”.
Mai mult chiar, compania a prezentat și strategia sa viitoare pentru zona mobilității sustenabile – e-tron este vârful de lance al unei e-ofensive care se va încheia în 2025 după prezentarea a 12 modele complet electrice, vânzările de versiuni electrificate fiind preconizate ca în acel moment să atingă o treime din total. Audi va activa în mai toate segmentele – de la A la D – cu ajutorul a patru platforme și tot atâtea familii de produse: e-SUV-uri, inițial e-tron și e-tron Sportback din 2019; o nouă e-platformă al cărei prim reprezentant va fi showcar-ul e-tron GT Concept, ce va sosi la toamnă la Salonul Auto de la Los Angeles; reprezentanți ai Premium Platform Electric (PPE), platformă dezvoltată cu Porsche și care va cuprinde modele în segmentele B-D și e-modele Audi care utilizează arhitectura MEB, cu utilizare preponderent în zona segmentului A.
Să ne întoarcem acum privirile asupra noului e-tron – pe care îl putem considera deja o cunoștință veche, ținând cont de câte de multe teasere și materiale promoționale am văzut despre el de la Audi. De altfel, stilul exteriorului este foarte apropiat de ceea ce a implementat Audi cu ajutorul noului Q8, e-tron fiind un reprezentant demn al noului curent de stil. Avem astfel toate elementele cu care ne vom obișnui de acum încolo – inclusiv stopurile care se întind pe toată suprafața caroseriei. În plus, clasica grilă „Singleframe” își merită de acum din plin numele – fiind elementul care stabilește conexiunea dintre e-tron și toate celelalte modele Audi: constructorul nu vrea să ofere un EV complet rupt de gamă, ci unul care va fi recunoscut dintr-o privire ca posesor al logo-ului cu patru cercuri. Și interiorul preia această idee – designul și tehnologia (MMI navigation plus, LTE Advanced, Wi-Fi hotspot) nu diferă drastic de alte modele ale casei, însă toate sistemele lucrează subtil pentru a îmbunătăți experiența EV. Spre exemplu, sistemul de navigație are un „e-tron route planner”, care alege ruta în funcție de punctele de încărcare, sau sistemul „efficiency assist” promovează un stil economic de condus și poate efectua manevre automate de recuperare a energiei.
Audi va produce e-tron la Bruxelles, fabrica fiind neutră din punct de vedere al emisiilor CO2, prețul în Germania pornind de la 79.900 euro – cu primele livrări în Europa programate pentru sfârșitul anului. Surpriză sau nu, Audi nu a pus ținta doar pe rivalii clasici – Mercedes EQC sau viitorul model de serie derivat din conceptul BMW Vision iNext, dovadă fiind prețul în SUA. Acolo, e-tron va fi mai ieftin decât Tesla Model X – pornind de la „doar” $74.800 față de Model X 75D, care costă $79.500 în configurația de bază. Și, cel puțin teoretic (nu avem încă toate datele), e-tron este superior din punct de vedere tehnic: cele două motoare electrice dispun de 355 CP (0-100 km/h în 5,9 secunde și 200 km/h viteză maximă) iar acumulatorii au 95 kWh. Pentru a concura însă cu adevărat cu Tesla era nevoie de capabilități substanțiale de încărcare rapidă – e-tron are nu doar încărcător „wallbox” de 9.6 kW AC (Level 2, 240 volți/40 amperi) ci și capabilități Combined Charging System (CCS) pentru reîncărcare rapidă DC la maxim 150 kW, pentru un nivel de 80% al bateriei în doar jumătate de oră. Printre noutățile absolute mai putem nota și opțiunea camerelor video exterioare în locul oglinzilor sau sistemul de frânare electro-hidraulic, utilizat în premieră pe un model EV în producția de serie.