Astăzi avem în plan două extreme ale industriei auto britanice. Ambele electrice. Mini Cooper SE, în serie la Oxford. Sau Bentley EXP 100 GT, unicat cu ADN de Crewe.
Renault Zoe, generația a treia. Frații „vitregi” Peugeot e-208 și Opel Corsa-e. Sau foarte micul Citigoᵉ iV. Segmentul electricelor europene devine din ce în ce mai aglomerat în zona citadinelor preponderent urbane. Iar de acum primește și replica de la Oxford – Mini Cooper SE. O replică mai degrabă axată pe sportivitate, decât pe eficiență. Chiar dacă la uzina de la Oxford se face doar asamblarea, alături de versiunile ICE.
Iar trenul de rulare electric este de fapt teuton – sosit de la centrele de competență pentru mobilitate electrică ale BMW Group din Dingolfing şi Landshut. Însă, să vedem un pic datele. Stilul este cât se poate de clar. Cooper SE este la exterior foarte apropiat de variantele clasice, cu propulsie termică. Diferă doar detaliile. La fel și la interior – unde principala noutate este introducerea unui nou instrumentar de bord complet digital.
În schimb, Mini Cooper SE vrea să joacă singur în liga premium a clasei mici. Cu 184 CP și 270 Nm (peste concurență). Dar și cu acumulatori de doar 32,6 kWh (brut – cifra netă este și mai mică: 28,9 kWh) – deci sub rivali (toți la 50 kWh), inclusiv mai micul Citigoᵉ iV (36,8 kWh). Totuși, autonomia pare suficientă pentru deplasările urbane: 235-270 de kilometri. Compensează însă cu sprinturile: 0-60 km/h în 3,9 secunde, 0-100 km/h în 7,3 sec și V-max 150 km/h. Încărcarea se face cu până la 50 kW.
SE prezent, EXP 100 GT absent în viitor
Bentley, în schimb, nu se joacă cu trivialități, nici măcar când vine vorba de cifre. 700 km autonomie complet electrică. 15 minute până la 80% pentru acumulatori. Anul 2035. Patru motoare electrice cu 1500 Nm. 0-100 km/h în mai puțin de 2,5 secunde. 1900 de kilograme masă totală și 300 km/h viteză maximă. Și ceva dimensiuni: 5,8 metri lungime și 2,4 m lățime. Plus portiere de 2 metri, cu deschidere în sus – până la 3 metri. Cam astea au fost toate cifrele avansate de constructor pentru EXP 100 GT.
Puține, multe. Chiar nu contează. Avem în față un concept unicat, oricum. Unul dotat cu 6000 de LED-uri în grila meșă frontală. Cu emblemă „Flying B” pe capotă și ecran OLED 3D pe capacul portbagajului în formă de potcoavă. Chiar mai contează detaliile? Dacă da, vă mai oferim câteva. EXP 100 GT, cum altfel, este nu doar electric – ci și autonom. Iar interiorul este cât se poate de sustenabil.
Datorită unor asocieri interesante – inclusiv cu Fenland Black Oak Project. Organizație care le-a oferit lemnul vechi de 5000 de ani! Iar totul este controlat de AI – care la rândul său este accesibil datorită unui element central iluminat. Și realizat dintr-o bucată de cristal realizat de firma Cumbria. Totul este cât se poate de manufacturat. Și englezesc. Inclusiv lâna de proveniență certificată…