Music is life

Muzica la volan, cercetată de Seat

Pentru ca șoferul și pasagerii să poată simți cât mai bine cum se aude muzica într-un Seat, o echip de ingineri de sunet au grijă ca autovehiculul lor să ia nota 10 cu felicitări. A reușit și de această dată!

Dezvoltarea sistemului audio începe încă din stadiul de proiectare a mașinii. Amplasarea difuzoarelor, deși aparent evidentă, este studiată la milimetru. Grilele de protecție a difuzoarelor de asemenea sunt proiectate astfel încât să influențeze într-un anume mod sunetul. Toate acestea pentru că orice producător de mașini știe că muzica în mașină este importantă. Fie că mergi la drum lung sau doar stai în traficul urban, ce și cum se aude din boxele mașinii contează mult pentru cel de la volan. Provocarea mare însă vine atunci când vrei să faci să se audă în mașină ca într-o sală de concerte.

 

De la zgomot la muzică

Spre deosebire de acum câteva decenii, sistemele de infotainment audio de la Seat au evoluat drastic. “Scopul nostru a fost să aranjăm toate componentele sistemului audio astfel încât șoferul să aibă parte de cel mai bun sunet posibil”, explică José Luis Álvarez, inginer în departamentul de infotainment.

Există 10 locații pentru difuzoare. Poziția și orientarea acestora sunt aspecte importante pentru inginerii de sunet. În funcție de model, pot fi instalate între șase și 10 difuzoare de bass, medii sau înalte. Trebuie ținut cont de poziția lor pe cât posibil atunci când se face proiectarea. “La sunet contribuie chiar și grilele de protecție a difuzoarelor” completează Adrian Mateo, inginer de acustică auto la Seat.

Sunetul liniștii

Camera fără ecou este un spațiu proiectat să absoarbe toate undele sonore. Acolo sunt testate difuzoarele. Teste ulterioare se fac în laboratoare de electronică specializate pe radio și amplificatoare. Aceste două sesiuni de teste analizează întreg sistemul audio, inclusiv felul în care este afectat de praf, vibrații sau umiditate.

Efectul de scenă

Jose Luis, inginer la Seat, declară că: “Ne dorim ca toți ocupanții să se simtă de parcă ar fi la un concert”. Dar este important ca nu toate boxele să fie montate în partea din față. El apelează la tehnici din industria muzicală a marilor săli de concerte. După ce sunt instalate toate boxele în mașină el calibrează intensitatea și direcția din care se aude sunetul. Pentru a fi sigur că rezultatul este cât mai aproape de perfecțiune, el încearcă toate sistemele de rulare audio: mp4, streaming de pe telefonul mobil sau posturile de radio. De asemenea, utilizează tipuri diferite de muzică, de la hip-hop la jazz și instrumentală, pentru a se asigura de o audiție plăcută pentru toate felurile de muzică existente. În final, muzica la volan trebuie percepută ca fiind concertul pe roți.

Muzica la volan în Seat

Când eram mic, tatăl meu avea un radio cu un buton pe care scria “acord fin”. Nu înțelegeam pentru ce ar fi. Acum nu mai găsești aproape niciun aparat radio cu așa ceva. La Seat, reglajele fine se fac în mers, cu ingineri de sunet și cu echipamente de reglaj. Abia dup-aceeaa pot spune că au făcut o treabă bună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*