Valkyrie – în mitologia nordică, walkiriile fac parte dintre divinitățile aflate în slujba zeului Odin. În mitologia industriei auto, Valkyrie este divinitatea V12 aspirată natural ce nu slujește pe nimeni altcineva decât pasiunea pentru automobile extraordinare.
Iată încununarea expertizei constructorului britanic de supercar-uri și a experienței competiționale a echipei de Formula 1 Red Bull Racing. Acesta este Valkyrie, un hypercar al secolului XXI. Prezentat încă din 2016, însă chiar și acum încununat de mistere. Aerodinamică de competiție pe un model de stradă. Propulsor V12 amplasat central, realizat după formatul clasic de experții de la Cosworth. Iar aceasta înseamnă un singur lucru – aspirație naturală.
Și totuși, Aston Martin Valkyrie se poate lăuda cu o putere apropiată de Mercedes-AMG ONE: 1130 CP. Poate părea ciudat, însă artiștii ingineri au obținut cam același nivel de performanțe prin metode diferite. Dacă Valkyrie este aspirat natural, AMG ONE are sistem hibrid și un minuscul V6 turbo de 1,6 litri, împrumutat de pe monoposturile casei. Însă știm deja ceva ce are Valkyrie în plus – un sound desăvârșit al motorului…
Valkyrie, un ton celest
Capabil de viteze de peste 320 km/h, hypercar-ul Aston Martin este încă un miraj chiar și pentru clienții care deja l-au plătit. Unul care începe să se contureze într-o apariție reală. Datorită acestui clip, știm care este următorul nostru ton de apel pentru smartphone… Măcar așa să fim un pic mai aproape de divinitatea… Marelui Circ. Evident, fiind vorba despre F1, nu putea lipsi asistența electrică. Aceasta deoarece chiar și cel mai puternic motor aspirat din lume are nevoie de un mic ajutor.
Când va ajunge pe șosele, V12-le de 6,5 litri de la Cosworth are potențialul de a fura titlul de cel mai puternic motor aspirat din lume. Acesta este deținut momentan de Ferrari Monza SP1/SP2 – cu 810 CP. Însă nu știm exact încă câtă putere este nativă la Valkyrie, și cât din total este reprezentat de sistemul KERS (Kinetic Energy Recovery System). Acesta a fost dezvoltat de Red Bull, inclusiv cu ajutorul piloților F1 Daniel Ricciardo și Max Verstappen.