Cooper SE și serpentinele celui mai faimos drum de munte de la noi din țară – poate chiar din întreaga lume. Adică primul automobil complet electric, de serie, de la Mini. Și Transfăgărăşanul, cu tot cu a sa diferență de nivel de peste 1.400 de metri.
Mai sunt luni bune până la intrarea pe piață a primului EV de serie al mărcii britanice. De fapt, producția nici măcar nu a început, acasă la Oxford. Și totuși, echipa internațională Mini nu a putut rezista tentației de a realiza un proiect aparte la noi în țară, special dedicat debutului noului Cooper SE. Am devenit faimoși din punct de vedere automobilistic. Și pozitiv… în sfârșit.
Mini Cooper SE arată la fel ca orice alt Mini Cooper S în trei uși. Aproape la fel – dacă nu ar fi accentele de culoare specifice și jantele mai altfel. Iar lipsa oricărui sunet al motorului este exact ce trebuie în creierii munților, acolo unde liniștea prevalează. Cum de au îndrăznit o astfel de ascensiune pe Transfăgărăşan, cu ale sale pante maxime de 8,6%? Acumulatorul în forma literei T, cu autonomie de aproximativ 250 de km este responsabil pentru asta.
Cooper SE s-a simțit bine la noi
Șoseaua alpină Transfăgărăşan, care traversează Carpații pe o distanță de 90 de kilometri, ar reprezenta o provocare majoră pentru orice automobil. Însă Cooper SE, la fel ca orice EV, are un secret. În astfel de cazuri – cu gradiente mari – recuperarea energiei la frânare este un atu considerabil. Iar Cooper SE respectă ingredientele clasice Mini. Are motor electric de 184 CP și 270 Nm cuplu.
Plus că sistemul ARB de control al patinării roților are grijă să evite grijile, mai ales că reacționează de 3 ori mai repede față de unul convențional. Astfel, constructorul promite călătorii fără griji pe drumuri precum Bucureşti – Braşov (163 km) sau Sibiu-Bâlea Lac-Sibiu (160 km). Sigur, prețul rămâne un detaliu important – 33.082 de euro, cu TVA inclus, în România. Și poate fi inclusiv pre-comandat, contra unui avans de 1500 de euro.