Stiri / Video

SUA-IT-FR: Centodieci de Bugatti (video)

Centodieci este chintesența Bugatti în anul 2019. Este modelul care aniversează 110 ani de la înființarea – în 1909 – a companiei din Molsheim. Dar și seria limitată la doar 10 (dieci!) unități gândită drept omagiu pentru supercar-ul EB110.

Monterey Car Week, Pebble Beach Concours d’Elegance, California, SUA. Cu Bugatti, o companie exotică cu conexiuni directe cu Italia și Franța, dar și indirecte cu Germania. Și nu doar prin prisma naționalității părintelui Volkswagen AG. Să nu uităm că Molsheim, localitate aflată în Alsacia, a aparținut Imperiului German înainte de 1919. Însă Centodieci este un model care omagiază mai ales partea italiană. Adică legătura de sânge a fondatorului Ettore Bugatti cu țara în care s-a născut. Și cea istorică, a modelului EB110. 



Multe legături cu 110. EB110 s-a numit astfel deoarece a fost prezentat în 1991, la fix 110 ani de la nașterea lui Ettore Bugatti. Bugatti a considerat oportună denumirea Centodieci (110 în italiană) pentru a lega cei 110 ani de existență ai companiei de EB110. Model care nu a fost construit la Molsheim, ci în Campogalliano, Italia – pe atunci renașterea mărcii era legată de antreprenorul italian Romano Artioli. Deci, suficiente motive pentru a înțelege această alegere.

Centodieci modern și istoric

Dincolo de omagii și istorii, Centodieci este cel mai nou Bugatti. Prolific pentru un constructor exotic: Chiron, Chiron Sport, Divo, La Voiture Noire, Chiron 110 Ans Bugatti. deja pare că formează o serie întreagă. Însă, să recunoaștem, ne-am cam obișnuit cu această tradiție de pe vreme Veyron-ului. Acum, însă, Bugatti este și mai aventuros. Tot Chiron este baza, însă nu mai este la fel de evident. Mai ales că Centodieci este direct inspirat de EB110. Adică are „potcoavă” mică, încadrată de trei fante aero. Și câte un grup de cinci „gloanțe” pe lateral pentru aerisirea propulsorului, amplasat sub un geam transparent. Exact ca la EB110.



Diferă, însă, tratamentul acordat stilului general și al spatelui, în special. Aici stopurile tip „pilulă” sunt abandonate. Total, în favoarea unor elemente 3D LED. Și, chiar dacă aripa deportantă are același tip de montaj, difuzorul agresiv și evacuările suprapuse spun o altă poveste. Cea a unui W16 de 8 litri în loc de V12 de 3,5 litri. Rămân în ambele cazuri cele 4 turbo, pentru un total de 1600 CP. Și 2,4 secunde la 100 km/h. Apoi 6,1 secunde la 200 km/h și 13,1 secunde la 300 km/h. La fel ca la Divo, Centodieci se oprește la 380 km/h și 1,6G accelerație laterală. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*