Teste auto

Video cu Alfa Romeo Stelvio – Examen de SUV-istică

Românii nu au pasul Stelvio dar au câteva șosele transmontane senzaționale. Dacă îți place condusul și vrei să împaci pasiunea pentru volan cu utilitatea unei mașini de familie, italienii au o ofertă foarte mișto: Alfa Romeo Stelvio. Hai să vedem cum merge!

Alfa Romeo Stelvio reprezintă intrarea constructoruli italian pe piața SUV-urilor,. Se poate spune că nu era nevoie de încă o mașină pe acest segment. Poate ar putea fi mai puține, dar Stelvio ar trebui să rămână. Rareori mi-a fost dat să merg cu un SUV și să mă simt ca într-o mașină sport. Ultimul a fost un BMW X6 cu suspensii active.

 

Alfa Romeo pur-sânge

După ce au făcut o platformă foarte bună, cea de pe Giulia, italienii au zis să facă și un SUV pe aceeași bază. Rezultatul este Stelvio și pare, oarecum, o Alfa Giulia cu altă gardă la sol și altă formă a caroseriei. Unii întrebau la un moment dat de ce nu există Giulia Break. Ei bine, Stelvio înlocuiește și Giulia Break. Poate ar fi bine nici să nu facă un combi pentru frumoasa Giulia. Designul de la Stelvio preia unele motive din sora sa cu gardă mai mică la sol, dar asemănările se opresc pe la blocurile optice. În rest, este o altă caroserie.

Alfa Romeo – decorațiuni interioare

Interiorul mai are unele elemente care amintesc de înrudirea cu Giulia. Există elemente care țin, însă, de filozofia mărcii. Spre exemplu ceasurile încadrate de un parasolar dublu. La majoritatea mașinilor ceasurile sunt protejate de un singur “cozoroc” ce protejează toate indicatoarele. La Alfa Romeo este un soi de “cozoroc cu două cocoașe”. Este un sistem care evocă mașinile de altă dată și care unora place, altora nu. Pe partea de infotainment, mașina se prezintă cu un sistem audio standard cu opt difuzoare care, din păcate, ne-au cam dezamăgit. Părerea noastră este că ar trebui să mergeți direct la sistemul opțional Harman Kardon dacă vreți să aveți parte de o audiție plăcută, fără distorsiuni. Sistemul de infotainment se conectează ușor la telefonul mobil și afișează informațiile de comunicare atât pe ecranul central cât și pe cel dintre ceasurile de bord. La prima vedere, controller-ul de pe consola centrală pare să nu fie foarte intuitiv în comenzi. După o foarte scurtă perioadă de adaptare i-am înțeles logica și ne-am înțeles bine. O notă plăcută pentru controlul instalației audio prin intermediul butonului de volum de pe consolă. Acesta poate comanda și melodia următoare sau precedentă, prin balansare stânga-dreapta. N-au pus butoane suplimentare. Au considerat, pe bună dreptate, că n-au nevoie.

Confort de 5

Scaunele față sunt excelente și au grijă și de silueta ta. Dacă ai tendințe de îngrășare, nu mai încapi în scaun. E simplu! Dacă te menții suplu sau într-o formă atletică, vei fi mulțumit de felul în care te țin acestea pe viraje. Pe bancheta plată pot sta bine trei persoane. Nu au foarte mult spațiu la picioare, dar se descurcă. Dar pasagerii de acolo nu vor fi foarte încântați dacă o să mergi mai tare pe viraje. În schimb, la mers normal, liniștit, se vor simți confortabil. Nu în ultimul rând, pentru familiști, este bine să știe că au la dispoziție un portbagaj de 525 de litri cu hayon acționat electric.

Dinamica de Alfa Romeo

Cu toate că nu este o berlină stradală sau un coupe sportiv, Stelvio se comportă ca o mașină sport, dar cocoțată pe o platformă cu o gardă la sol mai mare. Direcția incisivă, cutia de viteze ce alege întotdeauna treapta corectă și sistemul de tracțiune integrală sunt ingrediente de succes în dinamica mașinii. Deși nu este cel mai perfomant al gamei la cei 180 CP disponibili, modelul testat nu ne-a dezamăgit. Avea cât cuplu trebuia și când îl ceream. În plus, îl repartiza admirabil pe punți pentru a redresa eventualele tendințe de subvirare ale mașinii.

La final nu putem spune decât că este o mașină demnă de luat în calcul dacă îți cauți un SUV premium, de familie, care să arate și foarte bine. Iar dacă cineva-ți spune că Alfa Romeo nu este marcă Premium, trimite-l… pe wikipedia să-i studieze istoria.

Alfa Romeo Stelvio_ 06

Picture 2 of 11

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*