Teste auto

Amarok AmaVibe AmaTrance cu video

Amarok este acea mașină care a venit nechemată într-un segment unde producătorul său nu avea cine știe ce experiență și unde, după puțin timp, a reușit să scoată un produs redutabil și de calitate.

Volkswagen Amarok este un pick-up destul de nou. Unii susțin că este cel mai nou pentru că Mercedes-Benz X-Class este, de fapt, un Nissan Navara după ce a trecut pe la beauty-spa. Volkswagen Amarok s-a lansat inițial în plină campanie de downsizing cu un motor de 2.0 litri turbodiesel (nu, nu este cel blamat de Dieselgate) dar lumea nu l-a primit foarte bine pentru că n-avea suficient din ce-i trebuia (cuplu, în special). Când a trecut la V6 turbodiesel lucrurile s-au schimbat radical. 

Amarok rock&roll

Dacă sunetul unui motor ar fi definitoriu pentru alegerea unei mașini, Amarok ar trebui să conducă piața de pickup-uri. Momentan este singurul vehicul de acest gen de pe piață oferit cu motor V6 turbodiesel. Iar acesta are un sunet diferit de orice alt concurent de-al său. Din punct de vedere acustic a trecut din tabăra „tractoare” în tabăra SUV-uri. Cu instalația audio din interior însă mai are ceva de lucru pentru că nu este chiar cea mai fericită alegere. Dar, dacă veți investi într-unul, alegeți o echipare mai de top și situația se va remedia. Sigur, am vrea să renunțe la sistemul audio cu SD-Card. La ora actuală toată lumea folosește streaming de pe telefonul mobil sau, în ultimă instanță, conexiunea prin USB. Prin urmare, de ce să mai dăm banii pe un slot de SD-Card pe care, să fim serioși, nu-l folosește cam nimeni. În restul habitaclului observăm materiale mai bune, care însă devin și mai bune odată ce creșteți nivelul de dotări. Într-un final, puteți avea un Amarok la fel de bine dotat și „mobilat” precum un SUV premium. 

 

Amarok chill-out

La conducere, Amarok se simte undeva la granița dintre SUV și autoturism. Adică are confortul unui autoturism și ruliul unui SUV. Ceaa ce, pentru un pick-up, noi zicem că este bine. Impasibil și de netulburat de șinele de tramvai și gropile din oraș, Amarok reușește să se descurce foarte bine și pe șosea sau teren accidentat. Unii îl blamează pentru că nu are reductor pentru cutia de viteze. După ce am mers cu el pe teren accidentat am constatat că nu are nevoie. Transmisia oferită are 8 trepte, iar primele trei fac față cu brio pe teren accidentat foarte greu. La drum întins, odată ce a angajat și treapta a 8-a, consumul de carburant scade amețitor până la sub, atenție, 7 litri la 100 km. Vorbim despre un pick-up de peste 2 tone! În mediu urban, dacă se merge cu mult calm cu el, va obține valori de aproximativ 10l/100 km. Știu autoturisme familiale care nu reușesc să se apropie de valoarea asta. 

Amarok trance

Dar ceea ce poate face Amarok mai bine decât multe alte mașini este să ducă două boxe de concert în mijlocul câmpului. Acolo nici nu trebuie să le dați jos din benă pentru că încap foarte bine între pasajele roților. Mai mult, în benă mai poate intra și pupitrul DJ-ului care, astfel, va fi destul de protejat și de cei care vor dori o dedicație specială exact când nu este cazul. Singurul lucru care i-ar mai trebui ar fi o sursă de curent. Priza de 12v din benă nu este suficientă pentru a alimenta cei 3000 de Watti ai boxelor.

În lipsa unui prelungitor suficient de lung, Amarok va putea tracta fără probleme până acolo, pe câmp, un generator puternic. Mai exact, poate tracta până la 3,5 tone. Cei 204 CP ai motorului nu vor transpira de la acest efort. Dar nu este cea mai performantă versiune de Amarok. Mai există și de 258 CP care poate merge, dacă chiar vă grăbiți să salvați planeta, cu 205 km/h. Dar nici cu cei 186 km/h dezvoltați de versiunea testată nu are de ce să vă fie rușine. Dar partea bună la oricare dintre variante este că motorul dezvoltă suficient cuplu (500 Nm de la 1250 rpm) pentru depășiri relaxate și în siguranță.

Iar cum se aude motorul ăsta V6 pe pick-up… e senzație!

VW Amarok Void_02

Picture 2 of 10

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*