Stiri

(Video) ICE sau EV – DS Automobiles DS 3 Crossback le are pe toate

Francezii ne-au scutit de „chinul” unui program prelungit de teasing, devenit o modă în ultimul timp și au prezentat primele informații și poze oficiale cu noul lor crossover DS 3 Crossback, pregătit să apară în fața publicului la Salonul Auto de la Paris, la începutul lunii următoare.

DS Automobiles a devenit de ceva vreme un producător auto premium independent, astfel încât DS 3 Crossback este deja al doilea model „pur” – nu mai este inspirat sau derivat dintr-un automobil Citroen. Ba mai mult, micul SUV primește o platformă tehnică complet nouă – CMP (Common Modular Platform), plus derivația e-CMP pentru modelele dedicate mobilității sustenabile – una care în sine va fi oferită apoi altor modele din concernul PSA, cum ar fi viitoarea generație Peugeot 208.



Activ într-unul din cele mai populare segmente europene, DS 3 Crossback joacă cartea stilului rafinat și al elementelor high-tech: farurile complexe sunt dotate cu sistemul „DS MATRIX LED VISION”, clanțele portierelor sunt ascunse în caroserie (a la Tesla) iar printre funcțiile de asistență a condusului regăsim și un sistem semi-autonom de tip Level 2 SAE. Estetic, DS 3 Crossback nu este deloc lipsit de „sex-appeal” – partea frontală este dominată de grila cromată a radiatorului și mai sus menționatele faruri LED, lateralul adoptă stilul promovat de micul hatchback DS3 iar spatele este cât se poate de „trendy” cu ajutorul baghetei luminoase întinsă pe toată lățimea caroseriei.



Dimensiunile sunt ultra-compacte – lungime de 4,12 metri, lățime de 1,79 metri și o înălțime de 1,54 metri, cu un volum al portbagajului de 350 litri. Dacă exteriorul este menit să atragă atenția, atunci interiorul este cu siguranță gândit să epateze, planșa de bord fiind o creație complet nouă și foarte nonconformistă, inspirată masiv de grila „diamantată” a radiatorului. Iubitorii de elemente high-tech nu vor fi dezamăgiți – instrumentar de bord complet digital și un display tactil „wide” pentru sistemul de infotainment, cu diagonala de 10,3 inch. DS 3 Crossback nu aduce noi surprize în materie de propulsoare convenționale – ICE (internal combustion engine) – unde avem de-a face cu deja cunoscutul motor pe benzină în trei cilindri, de 1.2 litri PureTech care oferă 100, 130 sau 155 CP. Zona diesel este bine reprezentată de noul 1.5 litri BlueHDI care oferă 100 sau 130 CP, puterea fiind transmisă către toate cele patru roți, în funcție de versiune, cu ajutorul unei transmisii manuale cu șase sau automată cu opt trepte (EAT8).



Noutatea majoră este reprezentată de anunțata sosire în gamă a versiunii complet electrice (EV) DS 3 Crossback E-Tense, dotată cu un motor electric de 136 CP și 260 Nm, legat la acumulatori de 50 kWh care ar trebui să confere o autonomie de maxim 300 km în ciclul WLTP. Reîncărcarea se face în mers, prin recuperarea energiei, acasă (20 ore pe o priză standard, 7/5 ore pentru sistem „wallbox”) sau la stațiile DC rapide, unde poate suporta tensiuni de până la 100 kW pentru o revenire la 80% în doar jumătate de oră. După premiera mondială de la Paris, DS 3 Crossback va deveni disponibil în Europa din primăvara următoare – însă doritorii de mobilitate sustenabilă vor mai avea de așteptat până la iarna lui 2019 pentru E-Tense și chiar mai mult pentru o versiune PHEV (plug in hibrid), programată abia în 2022 (cel mai probabil odată cu un prim facelift).



Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*