Stiri

(Video) BMW Vision iNext face înconjurul lumii… cu Lufthansa

Cu plecare din Munchen, Germania, BMW a decis că este mult mai interesant să dezvăluie noul lor concept Vision iNext într-un timp foarte scurt în mai multe puncte strategice pentru companie de pe glob: New York și San Francisco în SUA, Beijing în China și înapoi acasă la Munchen.

În urmă cu aproape doi ani, la Salonul Auto de la Frankfurt, Grupul BMW anunța – așa cum a devenit normal în ultimul timp – propriile planuri de electrificare a gamei, strategia incluzând nu mai puțin de 25 modele electrificate până la nivelul anului 2025. Dintre acestea, nu mai puțin de 12 vor fi complet electrice – și iată că acum știm care este viziunea pentru cel de-al patrulea de pe listă. Cronologic, vom avea parte întâi de toate de primul Mini complet electric – fabricat de anul viitor acasă la fabrica din Oxford (dar și în China, mai apoi) din 2019, urmat de primul model complet electric de la BMW – SUV-ul iX3, care va fi fabricat în China pentru piețele globale din 2020. Al treilea va sosi de la sub-brand-ul „i” și ar putea purta numele i4, fiind bazat pe conceptul „i Vision Dynamics” prezentat în cadrul evenimentului Next 100.



Al patrulea, programat pentru 2021, poartă numele de proiect BMW iNEXT (aparent compania va sări peste clasice notație alfanumerică de această dată, însă nici nu va purta numele oficial de iNext) și este prefigurat de conceptul de față – „BMW Vision iNEXT”. În plus, conform companiei, vine și să ofere un răspuns la întrebarea care se pare că domină preocupările BMW Group: „Cum ne vom deplasa în viitor?” Se pare că o vom face fie clasic, pentru a păstra poate nealterată plăcerea de a conduce, sau alternativ, în mod automatizat. BMW i folosește acest prototip drept stindard al strategiei sale viitoare – integrarea completă în automobil a domeniilor de inovaţie strategică „Autonomy + Connectivity + Electric + Services (CASE)”.



Vision iNext este un concept de crossover ce pare să împrumute dimensiunile SUV-ului X5 – însă BMW deocamdată nu a dezvăluit nici un fel de detalii despre sistemul de propulsie și autonomie, în afara faptului că va fi în mod evident complet electric, nu de tip plug in hibrid. Avem în schimb un design exterior cu potențial maxim de controverse – partea din față pare inspirată destul de mult de tratamentul imprimat conceptului X7 iPerformance, mai ales dacă ne raportăm la zona grilei radiatorului. Interesante sunt însă culoarea Liquid Greyrose Copper – care își modifică nuanța de la cea a cuprului la trandafiriu închis şi eleganța soluției cu portiere opozabile (suicide doors, atât de faimoase datorită mărcii Rolls-Royce), dar și aerodinamicele jante de… 24 inch! Camerele înlocuiesc oglinzile exterioare, în timp ce elemente grafice tactile, iluminate, sunt folosite în loc de mânere convenționale – iar stopurile adoptă cele mai noi tendințe, fiind întinse pe aproape toată lățimea hayon-ului.



Interiorul adoptă o configurație modulară – datorită celor două moduri: „Boost”, atunci când șoferul conduce chiar el și are parte de o experiență dinamică, sau „Ease”, când automobilul se ocupă de condus iar șoferul și pasagerii se angajează… în alte activități. Loc în interior există doar pentru patru persoane, bancheta având o formă unică, iar partea din față și cea din spate sunt separate datorită alegerii materialelor: nuanța principală Purus Rosé și elemente maro şi bej cu accente Mystic Bronze pentru zona cockpit-ului sau stofă ţesută Jacquard de culoare Enlighted Cloudburst, cu acoperire asimetrică a scaunelor și extindere pe panourile laterale pentru zona din spate. În modul Boost, volanul şi afişajele sunt poziţionate vizibil spre conducător – dar la activarea Ease volanul se retrage iar afișajele trec în „Exploration Mode”, BMW urmărind ca în general tehnologia inteligentă să fie integrată fără a fi vizibilă.



Sub umbrela noului concept „Shy Tech”, BMW integrează noul „Asistent Inteligent Personal”, sistem care de altfel este gata pentru integrarea pe modelele de serie, dar și „Intelligent Materials” și „Intelligent Beam”. „Materialele Inteligente” preiau funcția de control în modul Ease, suprafaţa de lemn perforată din față sau stofa Jacquard din spate fiind iluminată în funcție de modul de deplasare al degetelor. În plus, există și „Fascicul Inteligent”, ce permite vizualizarea informaţiilor în formă proiectată: de exemplu, textul dintr-o carte tipărită poate fi completat de imagini, animaţii şi grafică interactivă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*