Stiri

Dacia este foarte Duster și TCe la Paris

Constructorul autohton a decis să se afișeze TCe la Salonul Auto de la Paris. Aceasta deoarece SUV-ul Duster a primit un nou propulsor pe benzină, 1.3 TCe, dar și un promițător update tehnologic.

Parisul a primit deja noi opțiuni TCe, în timp ce noi încă ne bucurăm de sosirea noilor propulsoare Blue dCi 95 și 115, anunțate încă din vară în Franța. Așa se întâmplă însă când patria adoptivă a devenit o piață chiar mai importantă la nivel de vânzări și imagine decât dulcea Românie. Să sperăm totuși că implementările tehnologice din ce în ce mai avansate vor duce Dacia – care tocmai anul acesta a împlinit 50 de ani – pe locul cuvenit și acasă.

Între timp, în capitala Franței continuă asaltul tehnologic impus de noua generație de modele Dacia. Duster este, desigur, beneficiar primordial al acestor îmbunătățiri. Iar după noul propulsor Blue dCi a sosit timpul și pentru o noutate TCe. Noul propulsor 1.3 TCe, în versiuni 130 GPF și 150 GPF, este împrumutat de la marca Renault și sosește cu o sumă de noi tehnologii.

TCe – tehnologie, consum, emisii

Este mai ușor, datorită construcției din aluminiu a blocului motor. Este mai performant, datorită tehnologiei „Bore Spray Coating”. Și este modern – datorită filtrului de particule GPF pentru propulsoare pe benzină. Versiunea de 130 CP și 240 Nm aduce doar 5 CP în plus față de 1.2 TCe, însă varianta de 150 CP / 250 Nm deja intră în altă ligă în materie de performanțe. Variantele 4×2 vor fi primele disponibile, urmate de la jumătatea lui 2019 – în funcție de piață – de modelele cu tracțiune integrală.

Duster TCe nu este singura noutate importantă de la Paris. Dacia a anunțat și mult așteptata actualizare a sistemului de infotainment Media Nav. De la sfârșitul anului, gama de modele va putea fi echipată cu Media Nav Evolution. Această evoluție aduce cu sine îmbunătățiri ale sistemului – dar mai ales implementarea Apple Car Play și Android Auto. Noile opțiuni connected aduc cu sine aplicații populare, precum Waze, WhatsApp sau Spotify. Iar veste cea mai bună am păstrat-o pentru la final. Noul Media Nav va avea fix același preț precum versiunea anterioară.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*