Stiri

(Video) GM, Holden și cursa Bathurst… din viitor

Dacă sunteți fani General Motors ați auzit cu siguranță și despre marca lor Australiană – Holden. Și ei participă la „cursa” aniversărilor de anul acesta, numărând 70 de primăveri. Dacă sună cunoscut, la fel de multe au și europeni precum Porsche sau Lotus.

De altfel, Holden are o dublă aniversare de celebrat – și 50 de ani de la prima victorie în cursa de pe circuitul Bathurst de la Mount Panorama. Spre deosebire de primul Holden, un pickup produs începând cu 1948, modelul aniversar este, însă, în mod specific dedicat pasionaților de motorsport. De altfel, Holden Time Attack Concept este un racer în mod clar realizat pentru cursa de la Bathurst. GM Holden Design Team pare să fi uitat de momentul 1968, când a fost câștigată pentru prima oară cursa, fiind axați strict pe un viitor cât se poate de ipotetic.

Realizat „în casă”, prototipul va rămâne – din păcate – pentru totdeauna la un statut de vis virtual. Însă este un vis frumos: lipsit de orice fel de inhibiții (a se citi neîngrădit de regulamente competiționale) și dotat cu toate tehnologiile viitorului. Astfel, așa cum o spune și numele, Time Attack Concept a fost gândit pentru un singur scop. Anume să doboare actualul record pe turul de circuit de la Bathurst, de un minut și 30 de secunde – pista având o lungime de 3,85 mile (6,19 km).

Cursa e gata, electrizant de ușor

În mediul virtual de studioul GM Holden Melbourne Design Studio – Richard Ferlazzo, Design Director, a cerut propuneri de la întreaga echipă, câștigător fiind Ewan Kingsbury, Lead Designer. Acesta a oferit o viziune futuristă asupra unui racer din viitor, dotat cu cele mai inovative soluții tehnice posibile. Astfel, GM Holden Engineering au contribuit la realizarea prototipului final, validat de un model 3D printat digital. De altfel, acesta a fost prezentat publicului în acest weekend, în timp ce se desfășura cursa Bathurst 1000.

Să discutăm acum despre acele inovații tehnologice, deoarece sunt multe de spus. Aerodinamica – forma conceptului este dominată de către dezideratele sale – include numeroase elemente active. Și nu vorbim doar despre elemente mobile. Pe lângă acestea, prototipul include și patru ventilatoare ce acționează independent în patru tuneluri „Venturi”. Caroseria și șasiul sunt realizate din fibră de carbon / kevlar – chiar și vopseaua este una de tip special. În același timp, elementele suspensiei sunt active și au în componență titanul. Rezultatul – o greutate de doar 900 kg.

Tehnologii… din viitor

Iar cursa de la Bathurst ar trebui să fie floare la ureche datorită luminilor Active Matrix Laser / LED Matrix sau căștii speciale. Aceasta este dotată cu tehnologia realității augmentate. Avem deci proiecții 3D ale liniilor ideale / zone de frânări,  sau informațiile tehnice esențiale. Însă, evident, aceste elemente – și chiar greutatea de doar 900 kg, nu sunt suficiente. Principalul ajutor în cursul turului de circuit virtual – estimat la 1 minut și 29.30 secunde – va fi sistemul de propulsie.

Format din 4 motoare electrice de câte 250 kW, acesta atinge pragul magic de 1000 kW / 1 Megawatt / 1340 CP. Și dotat cu un enorm cuplu de 3240 Nm, ar putea impune noi standarde de performanță. Desigur, totul este teoretic. Spre exemplu, cei 100 km/h atinși în doar 1,25 secunde, sau viteza maximă de 480 km/h. Însă cel mai utopic standard nu este cel de 6,5 G în timpul virajelor, ci al acumulatorilor. Aparent, pachetul de doar 25 kWh (90 MJ, conform constructorului) poate fi reîncărcat… în doar 90 de secunde. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*