Stiri

Audi își ia zborul cu Pop.Up Next (video)

Airbus, cunoscuta companie din industria aerospațială, are un interes crescut – în ultimul timp – în lumea auto. Sau, privind dintr-o perspectivă diferită, am putea spune că Audi privește către cer. Liantul – legendarul studio Italdesign. Motivul – era taxiurilor zburătoare ar putea începe cu Pop.Up Next.

Pentru visători, automobilele electrice – conectate – autonome deja nu mai sunt suficiente. Pentru visători, ne apropiem de epoca în care automobilele vor deveni vehicule zburătoare. Am rezolva astfel trecutul și viitorul: industriile auto și cea aviatică contopindu-se într-un tot unitar. Așa cum își imaginau pionierii celor două industrii la început de secol XX – dar și autorii de science fiction, atunci când se gândeau la viitorul apropiat. Până atunci, să facem pași mai mici și mai siguri. La scară redusă, adică.

Audi își ia zborul cu Pop.Up Next (video)

Mai exact, în cadrul Drone Week din Amsterdam, Audi, Airbus şi Italdesign au prezentat un prototip al unui vehicul aerian şi terestru, numit „Pop.Up Next”. Prototipul nu seamănă cu șablonul pe deja îl cunoaștem din încercările anterioare de „mașini zburătoare”. În schimb, taxi-ul zburător îmbină conceptul unui automobil autonom electric, cu cel al unei drone capabile să transporte pasageri. Mai mult, cele trei companii au realizat și primul test public cu Pop.Up Next. Modulul aerian a plasat o capsulă pentru pasageri pe modulul terestru, iar aceasta s-a deplasat apoi autonom în cadrul zonei de teste.

Pop.Up Next, însă doar pentru piticii din poveste

Singura problemă pe care o întrevedem este cea a potențialilor clienți. Pop.Up Next este, momentan, o machetă la scară 1:4, deci ar putea transporta doar clienți… foarte, foarte mici. Sigur, Audi îi prevede un viitor strălucit, dar mai ales apropiat. Viziunea lor este ca din deceniul viitor să putem utiliza un taxi zburător confortabil şi eficient. Ar putea deveni perfect pentru orașele mari, atât de supraaglomerate. Astfel, fără să fie nevoiți să schimbe vehiculele, pasagerii vor putea evada rapid din trafic.

Ar putea părea un pic precipitat – astăzi nici automobilele autonome nu sunt o realitate încă – însă Audi deja testează formele pe care le-ar putea lua un astfel de serviciu. Astfel, alături de Voom, un subsidiar Airbus, Audi efectuează teste ale unui serviciu on-demand, în America de Sud. Acesta utilizează elicoptere Airbus, iar la sosire clienții sunt așteptați de automobilele Audi. Iar compania este implicată într-un proiect asemănător – Urban Air Mobility – pentru taxiuri aeriene, și acasă, la Ingolstadt. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*