Stiri

BMW M850i – o apariție meteorică (video)

BMW Individual M850i xDrive Coupé Night Sky. Un nume foarte lung pentru un automobil unicat. Și o inspirație foarte interesantă: prima ploaie de stele căzătoare care a avut loc la începutul anului acesta.

Noaptea trecută (între 3 și 4 ianuarie 2019), pasionații de astronomie au avut parte de o foarte intensă ploaie de „stele căzătoare”. Aceasta deoarece orbita Pământului s-a intersectat cu cea a asteroidului 2003 EH, timp în care fragmente din acesta au intrat și ars în atmosfera terestră. Uneori, roci mici din spațiu pot pătrunde în timpul unor astfel de fenomene prin scutul de protecţie al planetei şi ajung la sol sub formă de meteoriți.

BMW M850i – o apariție meteorică (video)

În schimb, în timpul zilei, pasionații mărcii BMW au parte de o versiune unicat a noii Seria 8 Coupé. Un M850i al diviziei M GmbH a trecut prin mâinile specialiștilor de la divizia de personalizare BMW Individual Manufaktur din Garching, o localitate din apropierea Munchen-ului. Rezultatul – absolut meteoric. M850i Night Sky este direct inspirat din fenomenul astronomic recent, având parte de câteva elemente cu adevărat excentrice. Și am putea spune chiar extraterestre. Aceasta deoarece anumite butoane și elemente de design sunt inspirate direct sau chiar utilizează materiale extrase din meteoriți. Și totul este științific de riguros, deoarece BMW a colaborat cu cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Fizica Extraterestră, aflat tot în Garching.

M850i, extraterestru de luxos

În plus, materialele extrase din meteoriți, folosite pentru anumite comenzi, au reprezentat o sursă dublă de inspirație. Specialiștii BMW Individual au folosit pentru atmosfera interioară designul unei structuri întâlnită în formă naturală doar la obiecte extraterestre: modelul Widmanstätten. Acesta a fost transpus apoi și în exterior. Pe capacele oglinzilor exterioare sau contururile Air Breathers de pe aripile faţă. Iar toate componentele exterioare realizate special pentru Night Sky au fost, în plus, produse individual printr-un proces de imprimare 3D.

Același tip de fabricație a fost utilizat și pentru etrierele de frână. Acestea sunt acum cu 30% mai ușoare decât cele convenționale. Tot exclusiv pentru acest model unicat, la interior, a fost realizată o cotieră centrală „strălucitoare”. Aceasta este dotată cu elemente luminoase LED, imitând apariția unei constelații pe cerul nopții. Nu știm cine se va bucura de M850i Night Sky, însă cu siguranță nici modelul standard nu este de neglijat. Cu motorul său V8 de 530 CP și tracțiune xDrive, M850i este – momentan – cel mai rapid coupé al mărcii, având nevoie de doar 3,7 secunde pentru a ajunge la 100 km/h. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*