Stiri

Atlis XT, pickup-ul american electric SF (video)

Pickup, electric, full size și foarte performant: Atlis XT. Cam acesta ar fi rezumatul pentru acest model ce nu pare foarte real – și nici nu va fi, până când nu vedem startup-ul din SUA că începe producția de serie.

Dacă nu știați deja acest aspect evident, americanii iubesc camionetele pickup. În SUA, vânzările au crescut anul trecut cu doar 0,5% peste cifra înregistrată în 2017. Însă, din total, două treimi sunt reprezentate de SUV-uri și modele pickup. Practic, ele au compensat scăderile dramatice înregistrate în segmentele clasice, precum clasa sedan. Astfel, la vânzări de 17 milioane de unități, 68% au fost din zona SUV/pickup. Iar topul celor mai vândute modele din America este edificator. Locul 1 – Seria F de la Ford, cu peste 909.000 unități. Locul 2 – Chevrolet Silverado și locul 3 – Dodge Ram.

Atlis XT, pickup-ul american electric SF

Toate modele pickup. Drept pentru care, este absolut logic ca segmentul pickup EV să se nască tot în America. Momentan, acesta pare să fie cât se poate de promițător. Avem modele precum Bollinger B2 sau recent lansatul Rivian R1T, de la Salonul Auto de la Los Angeles. Iar viitorii pasionați ai pickup truck-urilor complet electrice vor avea și o a treia opțiune, Atlis XT. Produs de startup-ul Atlis Motor Vehicle Company, noul XT este deocamdată – la fel ca celelalte două, doar o promisiune furtunos de performantă.

Atlis XT, polivalență electrizantă

Practic, Atlis XT nu este doar printre cele mai capabile pickup-uri EV, ci se află sus în top printre oricare camionetă cu benă din clasa full-size. Sigur, toate acestea trebuie luate cu o doză serioasă de neîncredere. Să nu uităm, din miriada de startup-uri EV din întreaga lume, până acum unul singur a confirmat (Tesla – și încă nu pe deplin). Însă, ne place să visăm frumos – în stil SF. Astfel, Atlis promite pentru XT caracteristici standard desăvârșite. Avem tracțiune 4×4 cu motoare electrice independente pentru fiecare roată. Avem suspensie independentă. Avem frânare regenerativă și control dinamic al încărcării. Avem chiar și un portbagaj sub capota față (frunk – fanii Tesla știu despre ce vorbim).



Însă, mai ales, Atlis XT se laudă cu capabilitățile de performanță și utilitare. Astfel, pachetele de acumulatori vor oferi autonomie pentru 483, 644 sau 805 km. Accelerația la 60 mph (96 km/h) va dura doar cinci secunde, în timp ce viteza maximă este de 193 km/h. Sau clientul va putea opta pentru capacități de încărcare incredibile (are inclusiv opțiune de roți jumelate). Asta înseamnă o capacitate de încărcare între 453 și 2268 kg. Sau de tractare între 2270 și 15.875 kg! Iar capabilitățile tot-teren nu sunt nici ele de neglijat. Suspensia standard, pneumatică, oferă o gardă la sol de 30 cm, pachetul off-road urcând însă la 38 cm. Și un ultim detaliu – poate cel mai incredibil dintre toate. Cu stația „Atlis Motor Vehicles Advanced Charging”, reîncărcarea ar trebui să dureze doar 15 minute… 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*