Stiri

Honda la 50, Octavia la 60… de ani (video)

50 sau 60 de ani reprezintă o bună parte din totalul existențial al industriei auto. Honda aniversează cei 50 de ani ai săi în Australia. De cealaltă parte, Skoda sărbătorește 60 de ani de existență pentru Octavia.

Constructorul japonez se poate lăuda cu o prezență oficială de jumătate de secol pe continentul australian. Și pentru că astfel de ocazii se serbează în ținute mai speciale, compania a decis ca unele dintre cele mai populare modele ale sale să se „îmbrace” complet în… aur. Culoarea aurie este utilizată pentru hot hatch-ul Civic Type R, supercar-ul hibrid NSX, dar și o serie întreagă de alte produse pentru care Honda este mai puțin cunoscută. Și nu ne referim la motocicletele CBR1000RR Fireblade, CRF450L sau CRF50F Kids Fun.



Suntem siguri că nu știți – nici noi nu eram convinși că nu este o farsă – că o aniversare se serbează și cu generatoare sau mașini de tuns iarba…aurii! De fapt, are logică. La petrecere invitații sosesc în automobile sau pe motociclete. Iar gazda se ocupă în prealabil de tunsul peluzei și în timpul petrecerii de furnizarea energiei… Și, oare ce constructor auto s-ar mai putea lăuda că are în ofertă o mașină de tuns iarba îmbrăcată în aur?!

Honda la 50, Octavia mai bătrână, la 60

În Europa, „vecinii” noștri cehi de la Skoda au propria „chermeză” la Mladá Boleslav. Octavia, model vândut deja în peste 6,5 milioane de exemplare, a împlinit șase decade de existență. Evident, este cea mai bine vândută serie a constructorului. Nu de alta, dar Octavia nu se fabrică doar acasă în Cehia. Compacta mai este produsă și în China, India, Rusia, Kazahstan sau Algeria. Și totul a început în ianuarie 1959, atunci când ieșea de pe linia de fabricație prima generație Octavia.



Sigur, totul a căpătat amploare odată cu apariția reinterpretării moderne, în aprilie 1996. Aceasta a ajuns deja la cea de-a treia generație – modelul actual de Octavia fiind deja comercializat către peste 2,5 milioane de clienți. În producție de la sfârșitul lui 2012, Octavia a fost actualizată încă de la începutul anului 2017 și formează coloana vertebrală a familiei Skoda la nivel internațional. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*