Stiri

Citroen, 100 – dar Ami One la Geneva (video)

Conceptul Ami One este manifestul producătorului francez pentru începutul următorilor 100 de ani din viața sa. Luna martie va reprezenta o dublă sărbătoare. Aniversarea de un secol și lansarea premierelor pregătite pentru Salonul Auto de la Geneva.

Dacă vi se pare că Citroen vrea să devină un rival direct pentru marca germană Smart nu vă înșelați. Constructorul numește prototipul „Ami One” un „obiect complet electric, disruptiv și care plasează tehnologia digitală în inima unei noi experiențe de mobilitate urbană”. Exceptând partea cu electrificarea și tehnologiile digitale, acum 25 de ani manifestul brandului smart era tot axat pe dezvoltarea mobilității urbane. Și coincidență sau nu, Ami One are fix 2,5 metri lungime. Atât avea și prima generație smart fortwo (cea actuală are 2,69 metri).



Sigur, există și diferențe – nu și în ceea ce privește propulsia. Ami One are din start doar opțiune electrică, iar Smart se îndreaptă fix în aceeași direcție. Citroen, în schimb, vrea să impună Ami One drept o variantă de mobilitate alternativă pentru transportul public și biciclete/scutere. Drept pentru care, Ami One se poate conduce fără permis, de la 16 ani. Fix de aceea, conceptul francez este limitat la o viteză maximă de 45 km/h. Autonomia este în schimb mai mare – de 100 km. Iar o reîncărcare completă durează doar 2 ore.

Ami este One, dar oferă mai multe posibilități

Prototipul are un design tineresc, eficient și atipic. Am putea spune că este, de fapt, tipic. Tipic pentru Citroen să propună un stil complet nonconformist. Ei se bazează pe aspectul inovației din martie 1919 încoace, atunci când a fost întemeiată compania de către industriașul André-Gustave Citroën. Astfel, avem de-a face cu un fel de „cub” de 2,5 metri lungime și 1,5 metri înălțime/lățime. Complet electric, greu de doar 425 kg și gata să transporte două persoane. În plus, este gata de integrare cu toate soluțiile oferite de subsidiara Free2Move.



De altfel, Ami One este promovat drept o soluție multiplă de 5. Car sharing, închiriere sau deținere – de la 5 minute, la 5 ore, la 5 zile, la 5 luni sau chiar la 5 ani. Totul se învârte în jurul ecosistemului digital „on demand”. Utilizatorul găsește automobilul și îl deschide cu aplicația smartphone și un simplu cod QR. Înăuntru, totul este simplu și funcțional. Puține butoane și comutatoare. Plus un ecran de 5 inch pentru instrumentarul de bord digital. Și o locație specială, cu încărcare wireless, pentru smartphone. Automobilul poate proiecta aplicațiile în câmpul de vedere al șoferului, exact ca și un HUD – head up display – clasic. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*