Stiri

Ferrari F8 Tributo – tributul excelenței (video)

F8 Tributo este numele noului supercar al Căluțului Cabrat. Un tribut adus excelenței, dar mai ales unul adus pedigriului: 488 GTB, 458 Italia, F430, 360, F355, 348, 328 GTB/GTS. Și, evident, originalului: 308 GTB.

Și ne oprim aici, deoarece de ani de zile tot auzim zvonuri că Ferrari va aduce în sfârșit pe lume propriul Jurasic Park – un „baby” Ferrari drept succesor spiritual al iconicei linii Dino. Numele noului F8 Tributo este un „omagiu adus atât layout-ului fără compromisuri al modelului, cât și propulsorului care îl animă”. Este vorba, desigur, despre multi-premiatul V8 twin-turbo de 3,9 litri, care de ani buni este abonat la premiile „International Engine of the Year”. La Geneva, F8 Tributo va debuta în fața publicului drept cel mai puternic model cu V8 din istoria casei.



Și are cu ce se lăuda – pe lângă cele trei premii (2016-2018) și cel pentru cel mai bun motor al ultimelor două decade. Cu o putere de 185 CP/litru, ajunge al un total de 720 CP și 770 Nm. Adică un plus de 50 CP și 10 Nm peste predecesor, 488 GTB. Noul F8 ajunge la 100 km/h cu 0,1 secunde mai rapid – 2,9 secunde. Apoi cu 0,5s până la 200 km/h – în 7,8 secunde. Și nu se oprește decât la nivelul versiunii hardcore Pista – la 340 km/h. Un plus minuscul, de 10 km/h… Dar are cineva curaj să se ia la întrecere?

F8, tributul ca tributul… dar mai ales pasiunea

Ferrari perfecționează arhitectura sportivei cu două locuri și motor central-spate de peste patru decade. Aerodinamica este de acum cu 10% mai eficientă decât la 488. Iar F8 este și cu până la 40 de kg mai ușor, dacă toate opțiunile „light” sunt adăugate. Pentru un total de doar 1330 kg. Un adevărat atac la neașteptatul rival din Woking – McLaren 720S. Și totul este împachetat într-un „ambalaj” perfect utilizabil – cel puțin din punctul de vedere al specialiștilor din Maranello.

Designul nu este neapărat revoluționar. Nu atunci când te numești Ferrari. Și trebuie să păstrezi tradiția. Și în același timp să oferi cele mai năucitoare performanțe. Un fel de forma dictează funcția. Și funcția este dictată de ridicarea la puterea moștenirii istorice. Iar Ferrari se achită cu brio de sarcină. Avem spre exemplu un element preluat în cheie modernă direct de la F40. Este vorba despre „luneta” Lexan sub care respiră V8-ul. Interiorul este și el modificat, cu toate elementele la care te-ai aștepta și ceva în plus. Un ecran de 7 inch… plasat în dreptul pasagerului. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*