Stiri

Tesla este Model S 3 X Y (video)

Model Y, elementul final din jocul de cuvinte al constructorului din California, a fost prezentat. La fel ca piesele unui puzzle gigantic – și electric – noul crossover și-a găsit locul perfect în gama gândită de CEO-ul Elon Musk.

Odată, nu demult, Tesla era singurul producător (de serie) al lumii care se „juca” cu fanii și clienții pe piața electrică mondială. Astăzi, situația stă cu totul și cu totul altfel. Chinezii au împânzit piața proprie cu modele EV. Iar producătorii clasici deja au proprii reprezentanți. Fix în segmentul crossover compact, acolo unde va juca de la toamnă și Model Y. Iar lupta se anunță dramatică – cu rivali precum Mercedes EQC sau Jaguar I-Pace. Dar și cu VW ID. Crozz, odată ce din 2021 va deveni disponibilă și versiunea de bază a Model Y. Care va costa doar 39.000 de dolari.



Până atunci, din toamnă, clienții își pot comanda versiunile Long Range, AWD sau Performance. Cu prețuri pornind de la minim 51.000 de dolari. Model Y este o combinație între designul SUV-ului Model X și platforma tehnică și dotările sedan-ului Model 3. Astfel, stilistic, X și Y sunt cât se poate de apropiați – la nivelul designului exterior. Interiorul preia mai toate elementele de la Model 3. Inclusiv singurul ecran – de mari dimensiuni (15 inch) – amplasat central. Însă, la fel ca la X, avem posibilitatea de a opta pentru șapte locuri.

Model Y, performanțe electrizante

Nu au fost oferite toate detaliile tehnice, însă știm că Model Y va juca pe cartea popularității modelelor crossover. Și pe cea a popularității performanțelor electrice, deloc de neglijat. Astfel, chiar și versiunea de bază – Standard Range – va ajunge la 60 mph în 5,9 secunde. Autonomia va fi de 230 mile – 370 km. Long Range se va dedica călătoriilor, cu o autonomie de 483 km. Și un sprint de 5,5 secunde. Urmează AWD Dual Motor, cu 4,8 secunde și 280 mile (450 km). Și Performance, care ajunge la 96 km/h (60 mph) în doar 3,5 secunde. Și oferă în continuare aceeași autonomie de 450 km.



Elon Musk a lăudat Model Y la evenimentul de prezentare din California cu posibilitatea de a oferi 1868 litri de spațiu util. Toate cele 7 locuri vor fi independente, iar funcții clasice precum Autopilot vor fi, evident, disponibile din primul moment. În plus, Tesla se mai poate lăuda și cu extinsa sa rețea de stații de reîncărcare. Astfel, Model Y va avea acces la peste 12.000 de locații. Iar o reîncărcare de 15 minute ar trebui să adauge la autonomia SUV-ului EV încă 270 de km. Nu vor lipsi nici cunoscutele actualizări software OTA (over-the-air). Sau opțiuni de lux, precum pavilionul panoramic din sticlă. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*