Stiri

DBZ Centenary – un Aston plus un Zagato (video)

DBZ Centenary Collection – sau cum un Aston plus un Zagato egal coachbuilding în stil anglo-italian. Și un rar exemplu despre cum mândria națională poate face loc. Mult loc – unor produse de care să fie mândră întreaga industrie auto, la nivel internațional.

Totul a început în 1960. Atunci când faimoasa casă de design italiană Zagato a produs în atelierul său de coachbuild câteva exemplare DB4 GT Zagato. Apoi, la cererea populară, britanicii și italienii au continuat să uimească o lume întreagă. Cu un V8 Zagato. Cu un DB7 Zagato. Sau americanul DB AR1 (American Roadster 1). Ori aniversarul V12 Zagato, prezentat la 50 de ani de la prima colaborare. Și să nu uităm de incredibila serie Vanquish Zagato, formată din nu mai puțin de patru modele: coupé, Volante, Speedster și Shooting Brake!

Anul acesta Zagato își celebrează centenarul… tot printr-o colaborare cu Aston Martin. Și astfel intră în scenă noua DBZ Centenary Collection. Nimic ciudat deja, la o poveste de dragoste transfrontalieră între un producător de GT-uri britanic și un coachbuilder italian. Noi și fanii din lumea întreagă suntem de acord cu un plus de diversitate în industria auto! Mai ales dacă perechea rezultată arată precum cea din DBZ Centenary Collection.

DBZ merge cel mai bine în cuplu

Aston Martin și Zagato vor produce două automobile: DB4 GT Zagato Continuation și DBS GT Zagato. Și nu vor putea fi achiziționate decât în pereche. Una foarte costisitoare – 6 milioane de lire sterline, plus taxele aferente. În schimb, livrările colecției DBZ vor avea loc separat. Primul va sosi modelul clasic, la sfârșitul anului – urmat de DBS GT la fix un an distanță. Și, ca un omagiu adus anului înființării Zagato (1919), nu vor fi produse decât câte 19 exemplare din fiecare.



Cel mai misterios dintre cele două rămâne noul DBS GT Zagato. Aceasta deoarece DB4 GT Zagato va fi o replică fidelă a originalului – deci secretul nu putea fi oricum menținut. Să ne așteptăm totuși la ceva cu adevărat spectaculos din partea jumătății celeilalte din cuplu. Doar DBS GT Zagato pornește de la o bază strălucită – fabulosul DBS Superleggera. Un Aston suprem, cu V12 twin-turbo de 5,2 litri sub capotă. Și 715 CP / 900 Nm – suficient pentru un 0-100 km/h în 3,4 secunde și 340 km/h viteză maximă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*