Stiri

Hyundai și HMI – cât mai mult touch (video)

HMI – Human Machine Interface – în viziunea celor de la Hyundai, ar trebui să includă cât mai multe display-uri tactile. Astfel, cel mai recent HMI Virtual Cockpit Study include două touchscreen-uri… chiar pe volan.

Trebuie să recunoaștem că nu ne deranjează prea mult trecerea accentuată la zona tactilă a industriei auto. Atunci când implementarea este logică, eficientă și mărește siguranța în timpul condusului. Iar comenzile tactile pe ecran există deja – să nu uităm de implementarea lor foarte extinsă în cele mai noi modele Mercedes. În plus, personalizarea oferită de ecranele digitale – ale instrumentarelor de bord și sistemelor de infotainment – este cu adevărat imbatabilă.



Astfel, nu ne-am mirat deloc că și Hyundai este interesat de proliferarea ecranelor tactile în cadrul propriilor studii cu privire la sistemele HMI ale viitorului. Iar implementarea lor ar putea sosi rapid și în produsele de serie – deoarece noul HMI Virtual Cockpit Study se bazează pe foarte popularul model compact i30. Noul său cockpit este dotat cu un touchscreen central, un instrumentar de bord complet digital – nimic neașteptat aici. Însă, volanul are parte de propriile ecrane. Și aceste display-uri nu sunt deloc mititele.

HMI… la vârful degetului

În schimb, ele sunt plasate foarte convenabil chiar la nivelul celor două degete mari ale mâinilor șoferului. Sigur, nu sunt exagerat de mari. Doar am văzut că producătorii deja consideră o diagonală de 8 inch drept standard. Iar unii, precum Tesla, se duc deja în zona de 15 inch! Ecranele de pe studiul HMI al Hyundai sunt de dimensiuni considerate perfecte pentru o acționare eficientă și intuitivă.

În plus, ele sunt și configurabile. Șoferul poate adăuga sau elimina până la câte cinci „zone” de control pentru fiecare. Și ambele oferă și feedback haptic, pentru a semnala acționarea pozitivă. Apropo, aceasta este deja cea de-a patra iterație pentru studiile HMI Virtual Cockpit de la Hyundai, prima fiind prezentată în 2015. Noutățile includ cele două mici touch-uri de pe ecran. Dar și display-ul multi-strat al instrumentarului de bord, capabil să creeze un efect 3D.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*