Stiri

La Skoda EV se scrie de fapt iV (video)

Citigoᵉ iV este primul model complet electric al mărcii din Cehia. Însă Skoda se electrifică și mai bine datorită apariției versiunii plug in hybrid Superb iV. Aventurierii se vor orienta, însă, către Superb Scout.

La Volkswagen familia de modele strict electrice se va numi ID. La Skoda, iV pare în schimb o denumire mai degrabă generică, dedicată electrificării per ansamblu. Despre Citigoᵉ iV nu putem spune că aduce vreo surpriză. Până la urmă, VW e-Up! există încă din 2013. Însă, acesta este totuși primul model Skoda complet electric, la bine sau la rău. Poate există o piață pentru modele citadine complet electrice… costisitoare și identice cu versiunile ICE…



Citigoᵉ iV abandonează propulsia convențională. În favoarea unui la fel de anemic motor electric de 82 CP. Măcar cuplul de 210 Nm este la nivelul unui diesel puternic. Și este livrat instant. Chiar dacă are doar 3597 mm lungime, Skoda a ascuns cumva acumulatorii de 36,8 kWh. Care, culmea, sunt mult peste cei de 18,7 kWh de pe e-Up! Și care oferă autonomie pentru 265 km WLTP. Performanțele nu sunt însă strălucite: 100 km/h în 12,5 s și 130 km/h viteză maximă.

iV pentru EV și PHEV

În schimb, Skoda a prezentat la polul opus faceliftul pentru nava amiral Superb. O împrospătare ce pare să fi abuzat de clasicul „scuturat de la naftalină” al grupului VAG. Da, nici o surpriză – schimbările sunt mai mult decât minore. Însă măcar este introdusă varianta Superb iV. Și aici este vorba despre un „copycat” – xerox-ul fiind realizat pe Passat GTE. Avem, astfel, un TSI de 1,4 litri și 156 CP. Plus un motor electric de 115 CP. Pentru un total de 218 CP și acumulatori de 13 kWh – buni pentru o autonomie de 55 km WLTP.



Pentru aventurieri, cel mai interesant model Skoda va fi noul Superb Scout. Acesta sosește alături de Octavia, Karoq sau Kodiaq Scout – fiind bazat pe Superb Combi. Aduce cu sine sistemul AWD în standard, protecții sub și pe caroserie. Plus o suspensie cu 15 mm mai înaltă și chiar și un mod off-road dedicat. Are și exclusivități – jante de 18 sau 19 inch, plus nuanța Tangerine Orange și decorațiuni din lemn la interior.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*