Stiri

Ferrari îl scoate pe SF90 la Stradale (video)

SF90 Stradale. Scuderia Ferrari. 90 de ani de motorsport. Versiunea legală, de stradă. Traducerea exactă a numelui noului hypercar plug in hybrid nu spune însă toată povestea.

Salutare Valkyrie și AMG One. Ferrari nu a stat degeaba și nici nu s-a lamentat cu teasere interminabile. Au fost doar câteva, concentrate fix înainte de revelație. O revelație pe numele său SF90 Stradale. Urmașul spiritual al controversatului LaFerrari. Și al magnificelor Enzo, F50, F40… SF90 Stradale, model care împarte numele cu monopostul de Formula 1. Însă oferă clienților care nu sunt piloți F1 o experiență un pic altfel. Un stil ultra-modern. Tehnologii de ultimă oră. Dar și un pic de tradiționalism.



Tradiția vine sub forma utilizării propulsorului V8 în poziție centrală. Are doar 4 litri și este turbo. Însă oferă cea mai mare putere livrată de căluțul cabrat în acest format: 780 CP. Tehnologiile se înfățișează la bord cu trei motoare electrice. Pentru încă 220 CP. Deci, total general – 1000 CP. Motoarele electrice sunt separate, însă. Două în față, pentru AWD electrificat cu torque vectoring. Și unul în spate, MGUK (Motor Generator Unit, Kinetic). Derivat direct din F1 și plasat între V8 și noua transmisie cu dublu-ambreiaj și opt trepte.

SF90 Stradale, artigianale totale

Ferrari promite că ne oferă o privire din viitor și în privința construcției. Șasiul este construit din mai multe metale, fiind cu 20% mai rigid și 40% mai dur pe axa de torsiune. Și dotat inclusiv cu secrete aerodinamice – ansamblul de 1570 kg (13 kg mai ușor ca LaFerrari) ajunge la o apăsare de 390 kg la 250 km/h. Apropo de cifre. 0-100 km/h în 2,5 secunde. Apoi pragul de 200 km/h trecut în 6,7 secunde. Viteză maximă 340 km/h. Tur pe Fiorano în 1:19 – 1:19.7 pentru LaFerrari.



În afară de GTC4Lusso, un grand touring, SF90 Stradale este primul Ferrari sportiv cu tracțiune integrală. Însă este și unul dintre cele mai eficiente. Dacă vrea, șoferul poate merge cu zero emisii până la 25 de km. Reîncărcarea se poate face direct de la priză. Iar viteza maximă EV este de 135 km/h. Totul este controlat direct de pe volan prin intermediul modurilor eDrive, Hybrid, Performance, sau Qualify. De la EV la gata de acțiune pe circuit…



Stilul este radical diferit – Ferrari spune că este prima regândire a conceptului de model cu motor central. De la apariția lui 360 Modena, acum două decenii. Și interiorul este proaspăt, chiar dacă în stilul caracteristic. Astfel, consola centrală are parte de un ecran minuscul. Totul este în rest concentrat în jurul șoferului. Volanul de inspirație F1. Sau ecranul HD de nu mai puțin de 16 inch din spatele lui. Ori head-up display-ul high tech. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*