Stiri

Zoe, regina europeană EV (video)

Zoe, la un moment dat cea mai vândută mașină electrică din Europa. Acum ajunsă deja la cea de-a treia iterație. Tehnică, dar și stilistică de această dată. Nu de alta, dar cavaleri pretendenți la tron sunt acum destui.

Renault știe ce înseamnă concurența. Internă – datorită foarte reușitei noi generații Nissan Leaf. Dar și externă, de acum. Cavalerii francezi și germani au venit să îi ceară să cedeze tronul. Sigur, este vorba despre Peugeot e-208. Dar și despre teutonul Opel Corsa-e. Din fericire, Renault a înarmat-o pe Zoe cu armele necesare pentru a-și apăra teritoriul. Cu grație și tehnică. 



Să le luăm pe rând. La capitolul grație, Zoe ni se (re)prezintă – la 7 ani de la lansarea pe piață și la aproape 10 de la apariția conceptului. Acum totul este LED. Faruri, lumini de ceață, stopuri, semnale. Oricine o va recunoaște pe Zoe de la distanță. Însă acum este mai „fashionable”, cu noi culori de caroserie: Quartz White, Flame Red, Celadon Blue. Și noi jante – de la 15 la 17 inch. Dar mai ales cu modificări stilistice atât în față cât și în spate. Suficiente pentru a se face remarcate.

Zoe, hai cu noi la plimbare

Interiorul este și mai evident modificat. Aceasta deoarece Zoe în sfârșit abandonează materialele de secol XIX. În favoarea unora premium, secolul XXI cool. Și mai important, tehnologiile abundă. Cele de asistență și siguranță (ADAS), datorită unei noi arhitecturi electrice integrate. Și cele dedicate șoferului. Avem instrumentar digital nou, de 10 inch. Și tabletă centrală tip portret, de 9,3 inch. Merci noul Clio. Plus numeroase materiale schimbate. Așa da.



Însă atu-ul principal rezultă din noile capabilități EV. Sub capotă se află un nou motor electric R135, de 100 kW și 135 CP. Perfect pentru a treia generație – Renault consideră Z.E. 40 din 2016 drept a doua generație. Are 245 Nm – suficient pentru 0-100 km/h în mai puțin de 10 secunde. Și 140 km/h viteză maximă. Dar mai ales pentru o repriză 80-120 km/h în 7,7 secunde. Cu 2,2 s mai rapid decât versiunea R110, ce va rămâne disponibilă în continuare.

Iar înfruntarea cu pretendenții EV se va da mai ales pe teritoriul autonomiilor. Noul Zoe Z.E. 50 are de acum acumulatori de 52 kWh. Suficient pentru un parcurs WLTP de 390 km (+20%). Iar de acum Zoe are și încărcare rapidă DC. Plus cea de dinainte, AC type-2 la 22 kW. Deci, cu wallbox de 7 kW încărcarea durează 9 h 25 m. O oră la AC-ul de 22 kW va aduce la bord energie pentru 125 km. Iar jumătate de oră la DC-ul de 50 kW va reumple bateria cu alți 150 km. Perfect pentru turniruri cu zero emisii… 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*