Stiri

Evija, „bomba” Geely EV de la Lotus (video)

Evija, primul model realizat de Lotus sub tutela noului părinte Geely. Iar chinezii le-au dat în mod clar mână liberă. Rezultatul, cel mai ușor hypercar electric din lume. Probabil disponibil din 2020.

Toți producătorii se străduiesc să devină – mai mult sau mai puțin – electrificați. EV-urile însă deschid ample noi oportunități de afirmare pentru numeroase mărci care în mod tradițional au rămas cantonate într-o anume nișă. Lotus este un bun exemplu. Constructorul din Hethel este faimos pentru automobilele sport care pun accent pe reducerea masei, nu pe creșterea numărului cailor putere.

Însă Evija este, pentru ei, opțiunea unui noi început. Sub patronajul noului proprietar, Geely, ei au creat un adevărat hypercar complet electric. Anterior cunoscut sub numele de „Type 130”. Deci, logic, disponibil doar în 130 de exemplare. La un preț care ar face de rușine orice Tesla Roadster, de 1,5-2 milioane de lire sterline. Fără taxe… Însă cu caroserie monococă din fibră de carbon. Și o masă anticipată la doar 1680 kg.

Evija, unicornul Lotus

La fel precum creaturile mitice din povești, Evija va sosi cu anumite caracteristici tehnice de-a dreptul fantastice. Și de această dată nu ne referim la cifrele clasice de performanță. Trecem peste trenul de rulare complet electric, de 2000 CP. Peste acumulatorii de o capacitate încă învăluită în mister. Care însă vor oferi o autonomie de 400 km. În condițiile în care Evija va sprinta la 100 km/h în mai puțin de 3 secunde. Și va atinge un maxim de peste 321 km/h.

Cifre bune, însă deja „comune” printre reprezentanții noului segment al hypercar-urilor electrice. Nu frapează nici măcar viitoarea disponibilitate a farurilor laser. Sau montajul central al bateriilor, în spiritul modelelor tradiționale ale mărcii. Ci, absolut spectaculos de ireal este un singur detaliu. Anume, promisiunea că o reîncărcare completă va dura doar… 9 minute! O fi vorba de umor britanic – și cifra este pentru zona 99-100%?!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*