Stiri

Ecurie Ecosse LM69 – un supercar nou, dar vechi (video)

LM69, o prescurtare cât se poate de simplă. Le Mans 1969. De unde și până unde Ecurie Ecosse, o echipă racing din Scoția, care nu a participat în acel an? Și care, de altfel, are o istorie la fel de tumultoasă precum modelul Jaguar XJ13 din care s-a inspirat „noul-vechiul” LM69.

Modele de „continuare” – precum Jaguar XKSS sau Aston Martin DB5 Goldfinger. Sau restomod-uri, de la Dodge-uri Charger la Porsche 911. După principiul „ce este vechi e nou din nou”, lumea întreagă este din ce în ce mai pasionată de automobilele clasice. Însă nici nu renunță la elementele moderne, de siguranță, performanță și confort. Și, culmea, unii producători sunt în căutare de nișe în cadrul nișelor.

Altfel, de ce s-ar fi inspirat Ecurie Ecosse LM69 din tumultoasa existență a modelului Jaguar XJ13?! Un racer cu motorizare V12 centrală, creat de britanici pentru a participa în legendara cursă de la Le Mans. Și care a ajuns pe circuit în 1971, a suferit un accident, a fost „pus pe raft” mai mulți ani. Și apoi a renăscut la câțiva ani distanță, însă cu modificări față de specificațiile originale.

LM69, se întoarce în timp din viitor

Anul acesta a intrat în horă și Ecurie Ecosse. Ei vor să reînvie spiritul modelului XJ13 cu un supercar realizat cu tehnici moderne, însă gândit să respecte specificațiile tehnice ale decadei 1960. Un fel de intrare pentru Le Mans-ul din 1969, dacă Ecurie Ecosse nu s-ar fi aflat la rândul său în „limbo” în acel moment. Ei au participat între 1956 (victorie în acel an și 1957) și 1962, dar nu și în 1969.

LM69 este viziunea lor pentru acel an, astfel încât totul este conform regulamentelor de atunci. Nu este însă o replică exactă a modelului XJ13, libertățile de design fiind multiple. LM69 are acoperiș fix, aripă deportantă în spate, pneuri și jante mai late, precum și foarte modernele elemente winglet. Și un superb V12 montat central, de 5 sau 7,3 litri. Oare mai contează că nu ne-au spus nici măcar câți ponei se ascund acolo?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*