Stiri / Video

60 de Mini-ani (video)

60 – o cifră care pentru oameni semnifică apropierea pensionării. Însă un brand auto de-abia ajunge la maturitate în această perioadă. Și de acolo, cu cât adună mai multe decade, întinerește. Așadar, La Mulți Ani pentru Mini, constructorul britanic care a revoluționat mobilitatea urbană.

Fix în urmă cu 60 de ani și o zi, pe 26 august 1959, British Motor Corporation (BMC) a prezentat un automobil compact nou şi revoluționar – dezvoltat sub forma celor două modele dedicate fiecărui brand: Morris Mini-Minor şi Austin Seven. Un hit instant – spaţiu interior suficient cu dimensiuni exterioare minime, locuri pentru patru pasageri, bune caracteristici dinamice, eficiență și un preț accesibil. Toate cerințele BMC bifate de inginerul şi designerul auto Alec Issigonis – dar mai ales o idee genială menită să transforme întreaga industrie auto.



Povestea Mini este una demnă de cărțile de istorie. Cu tumultul decadelor 1960/70/80/90. Și cu renașterea în stil cinematografic de la începutul anilor 2000. În 2001, mai precis, odată cu începerea secolului XXI. Iar acum, Mini are modele hatchback cu trei și cinci uși. Plus un Mini Cabriolet, pentru cei cu pletele în vânt. Un Clubman – nu pentru party people, ci pentru un plus de spațiu interior. Și Countryman, pentru doritorii de aventură în format Mini. Odată cu trecerea la o nouă decadă, Mini vrea să pună și bazele dezvoltării sustenabile, cu noul Cooper SE – complet electric.

60 de ani ieri, sărbătoare azi

La început, Mini avea o lungime de doar 3,05 metri şi un preț de vânzare cu amănuntul de 496 de lire sterline. Iar Alec Issigonis, creatorul Morris Mini-Minor şi Austin Seven, le-a dotat cu diferențe de design minime. Grila radiatorului, capacele roților şi culoarea caroseriei. Plus câte un mini-motor cu patru cilindri, ascuns sub mini-capota față, cu o capacitate de doar 0,9 litri și capabil de 34 CP. Perfect pentru Mr. Bean, se pare… inclusiv capacitatea portbagajului, de doar 195 litri.



Astăzi, viitorul este reprezentat de noul Cooper SE – dotat cu un motor electric de 184 CP. Sau de Cooper SE Countryman ALL4, dotat cu tren de rulare plug-in hibrid. Dar și de eternele versiuni sportive John Cooper Works. Nu de alta, dar tot în 2020 așteptăm „bomba” JCW GP – menită să facă arc peste timpul celor 60 de ani. Chiar dacă doar în 3000 de exemplare – cei 300 CP vor reprezenta încununarea muncii de o viață a unui brand devenit o poveste legendară ca la carte. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*