Stiri / Video

Hot-hatch-uri robuste: Audi RS Q3 & Sportback (video)

Vreți un hot-hatch cu o înfățișare mai neînduplecată și cu dorințe de acces în teren neregulat? Audi are chiar două propuneri – noile RS Q3 și RS Q3 Sportback. Deci, liber la explozia de performanță pe drumurile de macadam din Europa.

Audi RS Q3 și RS Q3 Sportback sunt „frate și soră” de performanță și înfățișare – până la un punct. Însă, ambele se adresează doritorilor de modele hot hatch care au totuși nevoie de un model cu o gardă la sol mai ridicată și atitudine de crossover. Evident, cele două modele vor deveni disponibile întâi în Europa, înainte de sfârșitul anului curent. Nu vor fi ieftine, însă, deoarece acasă în Germania prețurile pornesc de la 63.500 sau chiar 65.000 de euro, în cazul versiunii RS Q3 Sportback.



Ambele modele iradiază performanță, însă Audi recunoaște că atu-ul sportivității îi aparține mai ales versiunii RS Q3 Sportback. Aceasta are o înălțime – la nivelul plafonului plonjat – de 1557 mm, cu 45 de mm mai puțin decât la RS Q3. În plus, ambele își afirmă aspirațiile de performanță prin numeroase detalii. Spre exemplu, pasajele roților au fost extinse cu 10 mm. O altă caracteristică interesantă o reprezintă introducerea unui nou sistem de evacuare RS, cu evacuări duble, o premieră pentru seria RS Q3.

RS, Q3 sau Sportback, tot atâtea posibilități

Sub capota noilor RS Q3 și RS Q3 Sportback sălășluiește un fel de „dinozaur”. Este un clasic în viață – propulsorul TFSI de 2,5 litri. Un dinozaur galonat – anul acesta a primit premiul „International Engine of the Year” pentru categoria sa pentru a noua oară consecutiv. În 2019 propulsorul se prezintă la apel cu 400 CP și 480 Nm. Iar cele două RS Q3 adaugă în ecuație sistemul de tracțiune integrală quattro – puterea fiind livrată printr-o cutie S tronic cu șapte viteze.

Suspensia standard RS sport coboară garda la sol cu 10 mm versus variantele standard. Însă, opțional, oricine poate solicita pachetul „RS sport suspension plus” care adaugă și sistemul DCC (dynamic chassis control). La interior, Audi nu se dezice – Audi virtual cockpit pentru șofer și interfață de control MMi. La exterior, rivalii vor fi lăsați în urmă de performanțele de hot-hatch. Sau poate își vor măsura „mușchii” poneilor de sub capotă. Însă doar dacă sunt capabili de sprinturi la 100 km/h în 4,5 secunde. Și de viteze maxime de 250 sau – opțional – 280 km/h. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*