Stiri / Video

CES 2020: Vision-S, Vision AVTR, i3 Urban Suite

CES 2020 are loc chiar acum în Las Vegas. Și cel mai mare show de produse electronice are destul loc, ca în fiecare an, și pentru automobile. Cum ar fi Mercedes-Benz Vision AVTR. Sau BMW i3 Urban Suite. Ori, surpriză – Sony Vision-S.

Ne-am obișnuit de ceva timp ca începutul anului automobilistic să nu fie dominat de un eveniment tematic. Ci de unul care acum câțiva ani era la ani-lumină distanță din punct de vedere strategic. Însă, deja CES – Consumer Electronics Show – a devenit un tradițional preambul pentru industria auto. Nici CES 2020 nu a dezamăgit din acest punct de vedere. Iar punctele forte din zona auto au fost, desigur, deținute de modele care oferă legături întrepătrunse.



Spre exemplu, Mercedes-Benz Vision AVTR se inspiră puternic din filmul Avatar al cineastului James Cameron. Mai exact, Vision AVTR (Advanced Vehicle Transformation) este gândit pentru un posibil moment când omul, mașinăriile sale și natura vor fi în sfârșit capabile să trăiască într-o simbioză perfectă. Adică Vision AVTR este un „organism viu” capabil să se conecteze cu utilizatorii pentru a-i ajuta să exploreze lumea din jurul lor.

CES 2020 cu viață electronică

Designerii de la Mercedes au creat un interior „viu” și un exterior cât se poate de futurist, însă ideile inginerilor le-am dori aplicate chiar acum la automobilele momentului. Aceasta deoarece Vision AVTR are un pachet de acumulatori de 110 kWh mai altfel. Viziunea implică o chimie organică bazată pe grafit, bateria fiind complet lipsită de metale rare. În plus, conceptul cu stea în trei colțuri de la CES 2020 are 470 CP și o autonomie deloc ieșită din comun – aproximativ 700 km.

Rivalii de la BMW au adus la CES 2020 noul i3 Urban Suite – un fel de preambul al unei experiențe diferite de mobilitate a viitorului. i3 a devenit ambasadorul EV al BMW încă de acum șapte ani și tot mai reușește să se reinventeze. În acest sens, la i3 Urban Suite doar scaunul șoferului şi bordul au rămas neschimbate. În rest, interiorul are acum atmosfera relaxată a unui hotel boutique. Restul cabinei este ocupat de un scaun larg şi confortabil, cu sprijin pentru picioare. Iar utilizatorul său are parte de un „Sound Zone” personal, de conectivitate 5G și de un ecran ce coboară din plafon.

CES 2020, la plimbare… cu Sony

Mai mult chiar, BMW a transformat o întreagă flotă de i3-uri în versiuni Urban Suite și transportată la Las Vegas. Astfel, oricine va dori poate utiliza o aplicație specială pentru a comanda unul dintre prototipurile BMW i3 Urban Suite. Și dacă vi se poate părea ciudat că un i3 poate deveni un fel de „lounge” pe roți, ce spuneți despre un automobil… de la Sony?



Da, este vorba despre același gigant japonez al electronicii. Compania responsabilă pentru laptop-urile Vaio, TV-urile Bravia sau consola de jocuri PlayStation. Și pentru cei cu mai multă experiență, este vorba despre același Sony care a inventat noțiunea de „walkman”. Ei bine, la CES 2020 ei au adus nu doar noul logo pentru PS5. Ci și conceptul Vision-S. Arată fix ca un sedan EV. Unul dotat cu două motoare de câte 268 CP pentru un 0-100 km/h în 4,8 secunde și Vmax de 240 km/h.



Și dotat cu tehnologii avansate de la Nvidia, Continental, Bosch, ZF, BlackBerry sau Qualcomm. Plus câteva tehnologii din casă ale companiei – între care și platforma de sunet „360 Reality Audio” ce include difuzoare integrate în fiecare din cele patru scaune. Iar prototipul este cât se poate de real, fiind construit pentru Sony de Magna Steyr. Exact, austriecii aceia care se joacă cu Toyota Supra, BMW Z4 și Mercedes-Benz Clasa G! 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*