Stiri / Video

AP-0, cavalerul EV al ordinului Apex (video)

AP-0 este un nou concept lansat în cruciada EV. Are tot ce-i trebuie pentru a iniția un nou ordin templier – inclusiv o cruce cât toate zilele. Totuși, gloria va fi culeasă de britanicii de la Apex.

Apex este un nou startup dornic de a produce automobile electrice. Și nu orice fel de modele EV. Nu va construi „ostași de rând”, ci nobili cavaleri pe armăsari electrice pur-sânge. Are și ADN de competiție, doar e bun pentru pedigriu… A debutat săptămâna trecută la Londra – fără vreo urmă de teamă în fața amenințării „coronavirus Covid-19”.



Nici nu are de ce – doar are o armură completă. Șasiul este realizat complet din fibră de carbon. Arhitectura este de tip spaceframe, iar „coloana vertebrală” asigură rigiditate torsionară. Designul este influențat de lumea Formulei 1 dar și cea a competițiilor de tip 24 de ore de la Le Mans. Iar AP-0 renunță la spoilerele masive în favoarea unui element central. Acesta creează apoi – datorită stopurilor LED – forma distinctă de cruce atunci când modelul Apex este privit din spate.

Apex AP-0, la start din 2022

Constructorul britanic promite transformarea conceptului AP-0 într-un model de producție peste doi ani. Și cam pe atunci va renunța la interiorul prea futurist. Însă nu și la tehnologia realității augmentate sau capabilitățile autonome Level 3 sau chiar 4, conform SAE. Să-l vedem în producția de serie, și abia apoi ne facem griji dacă sistemele vor funcționa la acel nivel de capabilități…

Sistemul de propulsie pare și el pregătit să facă tranziția către producția în serie… mică, cel mai probabil. Cei 650 CP sunt trimiși doar roților din spate. Astfel, AP-0 ajunge la 60 mph în 2,3 secunde. Apoi la un maxim de 190 mph (305 km/h). Și acumulatorii de 90 kwh ar putea duce până la 515 km, conform WLTP. Iar reîncărcarea nu durează mult, la DC CCS: 80% în 15 minute. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*