Stiri

Jaguar E-Type, legenda electrificată

Legenda spune că marele Enzo Ferrari a spus despre Jaguar E-Type că este cea mai frumoasă mașină din lume. Chiar dacă au trecut câteva decenii de când a fost lansat, E-Type rămâne încă una dintre frumusețile lumii auto. Iar acum a primit un pachet modern și special.

Orice pasionat de mașini va spune că este o blasfemie să scoți de sub capota lunui E-Type motorul cu benzină și să-l înlocuiești cu unul electric. Orice pasionat va scrâșni din dinți dacă în locul ceasurilor analogice din fața șoferului ar apărea un ecran TFT . Dar orice pasionat de mașini care dorește să lase lumii mai puțină poluare va zâmbi larg atunci când va vedea acest E-Type de 350.000 de euro. Este mașina care îmbină eleganța și suplețea renumitului roadster britanic și performanțele date de motorul electric de 220 kW.

 

Simplitatea sofisticată

Proiectul a fost realizat de centrul de restaurare al Jaguar din Marea Britanie. S-a pornit de la un E-Type și, după multe sute de ore de muncă și de migală, rezultatul a fost unul pe măsura așteptărilor. Sub capotă a fost instalat un motor electric de 220 kW. Acesta transmite puterea punții spate, iar acumulatorii au fost amplasați în podea și în spatele habitaclului. Portul de încărcare este, unde altundeva, decât în locul unde inițial se afla gura de umplere a rezervorului.

 

Retro și modern

Aparent, habitaclul aproape că nu a suferit modificări. Cele două scaune au fost înlocuite cu unele moderne dar care, ca aspect, sunt foarte asemănătoare cu cele originale. Materialele folosite însă sunt moderne. În locul celor două ceasuri analogice de pe bord a fost instalat un ecran TFT croit și mascat sub forma ceasurilor originale. Pe display-ul acestora este afișată și autonomia restantă sau alte informații necesare omului modern. Tot pe planșa de bord, pe mijloc, a fost instalat un sistem de infotainment modern, dar care poate fi acționat cu două butoane rotative, retro, asemenea celor de la E-Type-ul original.

Farurile mașinii sunt cu LED, iar vopseaua albastru deschis evocă originile mărcii și înclinația spre ecologie. Tim Hannig, director al Jaguar Land Rover Classic, a prezentat mașina în septembrie, anunțând totodată că această versiune de motorizare poate fi instalată pe orice model Jaguar cu motor de 6 cilindri în linie din seria XK produs între 1948 și 1992. Mașina i-a fost împrumutată Prințului Harry care a folosit-o la nunta sa cu actrița americană Megan Markle. Cei doi proaspăt căsătoriți au plecat cu această mașină de la biserica unde a fost oficiată cununia religioasă.

Performanțe ecologice

Orice proprietar de Jaguar clasic poate să-și transforme mașina într-una electică. Grupul motopropulsor are 220 kW și acumulatori de 40 kWh. Aceșta asigură un demaraj de la 0 la 100 km/h în 5,5 secunde și au o autonomie de aproape 300 km.

Probabil pentru sunetul frumos al autenticului E-Type va trebui descărcată o aplicație pentru sistemul de infotainment.

Priza de încărcare este în locul bușonului rezervorului

Picture 3 of 5

Menținerea unui look autentic pentru Jaguar E-Type Zero este obligatorie. La fel și montarea unei prize de încărcare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*