Stiri

(Video) După 50 de ani, înapoi la Paris

Jaguar XJ a împlinit 50 de ani de la apariție, iar limuzina de lux britanică și-a sărbătorit aniversarea cu un „road trip” către Salonul Auto de la Paris. De ce acolo? Pentru că ediția din 1968 a Salonului Auto de la Paris a fost momentul de debut al seriei originale XJ.

Mondial de l’Automobile, el însuși acum în vârstă de 120 de ani, a primit cu brațele deschise modelul de lux britanic, mai ales după călătoria obositoare pe care acesta a întreprins-o. Pentru a sărbători cum se cuvine aniversarea, Jaguar a trimis toate cele opt generații XJ – pe roți – „în vacanță”, de la Jaguar Castle Bromwich Assembly Plant la Salonul Auto de la Paris. Flota a inclus toate generațiile, inclusiv noul XJ 50, iar opririle de pe drum au fost la fel de interesante precum călătoria în sine.

Astfel, convoiul a vizitat Jaguar Classic, locul în care se împlinesc visurile pasionaților de modele retro ale companiei, dar și circuitele de la Goodwood și Le Mans… locuri foarte importante pentru istoria motorsport a mărcii și modelului XJ. Colecția Jaguar XJ nu a inclus 50 de automobile, însă au răspuns prezent modele precum Series I, Series II Coupé, X350 XJR sau foarte recentul XJ 50.

De la castel la turn, în mai puțin de 50 de zile

Călătoria prin istoria de 50 de ani a modelului XJ a început la Castle Bromwich, locația de producție a limuzinei și s-a întins pe nu mai puțin de 839 km, până la linia de sosire de la Salonul Auto de la Paris. De altfel, capitala Franței a jucat un rol major în istoria de 50 de ani a XJ-ului. Sir William Lyons, fondatorul Jaguar, a prezentat în 1968 viziunea sa pentru un model sedan.

Acesta trebuia să aibă caracteristicile premium ale unui „saloon” dar și manevrabilitatea unui E-Type. Apoi, pe parcursul anilor, tot la Paris au fost introduse modele importante pentru serie, precum XJ ‘X300’ din 1994 sau revoluționarul XJ ‘X350’, cel care în 2002 avea deja un șasiu monococă din aluminiu.

Astăzi, Jaguar continuă să celebreze moștenirea seriei – varianta aniversară XJ 50 fiind dotată cu tot ce are mai bun compania. Ediția specială are parte de un design stil Autobiography, noi jante Venom de 20 inch, logo-uri personalizate, precum și o grilă a radiatorului întunecată. La interior, luxul este la el acasă. Logo-ul XJ 50 tronează pe cotiera centrală, pielea de pe tetiere a fost semnată în relief cu desenul felinei săritoare, ba chiar și pragurile sunt iluminate cu înscrisul XJ 50.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*