Stiri

Sport nipon – Honda HR-V sau Nissan Leaf Nismo RC (video)

HR-V Sport de la Honda și racer-ul Leaf Nismo RC de la Nissan. Acestea sunt propunerile noastre sportive pentru un început de săptămână dinamic… în stil japonez.

Honda a fost preocupată în ultima vreme, pe piața europeană, mai ales de Civic și CR-V. Însă acum a sosit timpul să-i acorde un pic de atenție și micului crossover HR-V, care va sosi din primăvara viitoare și în versiune Sport. HR-V Sport nu este doar un simplu nume. Honda propune pentru noua versiune dinamică un propulsor turbo performant, precum și elemente distincte de stil sau revizuiri la nivel de șasiu și suspensii.

Sport nipon – Honda HR-V sau Nissan Leaf Nismo RC

Evident, cap de afiș stă cunoscutul propulsor turbo VTEC de 1,5 litri, dotat cu 182 CP și împrumutat de pe seria Civic. Motorul cu patru cilindri în linie este echipat standard cu o transmisie manuală cu șase trepte, pentru un cuplu de 240 Nm. Opțional, există și versiunea CVT, caz în care cuplul motor este limitat la 220 Nm. HR-V Sport se remarcă – vizual – în special la exterior: grafica „Solid Wing Face” are parte de elemente cromate negre high-gloss, structură fagure pentru grila radiatorului și carcasele lămpilor de ceață, dar și o mulțime de alte elemente de culoare întunecată. Evident, nu lipsesc jantele de 18 inch, cu un design unic.

Sport, pe stradă cu HR-V

Blocurile optice față sunt standard compuse doar din elemente LED, în timp ce la interior se remarcă atmosfera sobră adusă de stofa negru/roșu și plafonul negru. Și mai important, acestea nu sunt singurele modificări pentru HR-V Sport. Astfel, inginerii Honda au echipat noua versiune cu tehnologia pentru suspensii „Performance Damper”. În plus, direcția a fost și ea modificată, fiind susținută și de sistemul dedicat „Honda Agile Handling Assist”.

Sport electric, pe circuit, cu Leaf Nismo RC

Acasă în Japonia, la Tokyo – în cadrul ediției anuale a „NISMO Festival” de pe Fuji International Speedway – Nissan a prezentată alături de noul său monopost de Formula E cea de-a doua generație a modelului de curse Leaf Nismo RC. Generația anterioară, prezentată în 2011, îi face astfel loc noului racer – întrucâtva bazat la rândul său pe noul Leaf stradal. Totuși, diferențele sunt notabile. Mai ales dacă privim caroseria plasată peste structura monococă din fibră de carbon – EV-ul cântărind acum doar 1220 kg.



Iar datele tehnice sunt cu totul altele. Avem de 2 ori puterea și cuplul, precum și o accelerație 0-100 km/h înjumătățită. Totul a fost posibil prin utilizarea a două motoare electrice pe fiecare punte, de câte 120 kW. Totalul de 240 kW este distribuit în sistem AWD, bateriile Li-Ion (și invertorul) fiind singurele elemente preluate direct de pe LEaf-ul standard – și plasate central în Leaf RC. Cu 640 Nm cuplu instant, sprintul la 100 km/h durează doar 3,4 secunde. Nissan a promis că va construi – cu Nismo – cel puțin șase exemplare ce vor delecta fanii din întreaga lume.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*