Stiri

Audi AI:ME – inteligența MEgaorașelor (video)

Dacă Audi A2 nu a avut succes, însă a intrat în cultura populară (auto), poate nu același lucru se va întâmpla și cu noul concept AI:ME. Desigur, dacă megaorașele insinuate de numele său își doresc o astfel de inteligență artificială (AI) auto în serie largă.

Grupul Volkswagen are o desfășurare totală de forțe electrice la ediția 2019 Auto Shanghai. Show-ul chinez a primit noul SUV de clasă mare ID. Roomzz, iar mobilitatea urbană s-ar putea bucura de pe urma introducerii conceptului Audi AI:ME. Acesta este noua viziune marca Ingolstadt pentru un model de oraș, autonom, al viitorului. Și un demn succesor spiritual al lui A2, am spune noi. Cu ce avem de-a face? Cu un hatchback de oraș mai compact decât VW ID. Bazat însă pe aceeași arhitectură MEB.



Conform Audi, sursa de inspirație nu a fost totuși A2. Ci studiul AV (autonomous vehicle) din 2017 – Audi AIcon. Cel din urmă era dedicat distanțelor lungi. AI:ME este dedicat parcursurilor scurte, preponderent urbane. Are 4,3 metri lungime, 1,9 metri lățime, 1,52 metri înălțime și un ampatament de 2,77 metri. Și propulsie + tracțiune spate, cu un motor electric de 170 CP. Iar interiorul oferă spațiu pentru maxim patru persoane.

AI:ME – eu și inteligența artificială

Audi a decis să utilizeze o versiune de mijloc a capacității modulare a bateriilor dezvoltate pentru arhitectura MEB. Are 65 kWh și o autonomie nespecificată. Totuși, Audi estimează pentru AI:ME regimuri de funcționare nu foarte solicitante. Predominant între 20 și 70 km/h, cu recuperare a energiei la frânare și consum redus de energie datorită greutății reduse. Și AI:ME nu va fi destinat neapărat proprietății personale.



În schimb, Audi își imaginează o experiență on-demand, personalizată la maxim în condiții de lux, prin intermediul deja existentei aplicații „Audi on demand”. Evident, conceptul a fost gândit pentru o experiență cât mai autonomă, conformă cu SAE Level 4. Asta înseamnă că șoferul poate preda controlul, dacă vrea. Iar automobilul chiar se poate conduce singur până la următorul utilizator, dacă există infrastructura specială (ne-explicată, însă). 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*