Stiri

Kia merge în XCeed, Opel este iar Corsa (video)

XCeed este cel mai nou produs din zona crossover de la Kia. Doar pentru Europa și mai nou chiar decât globalul Seltos. Iar Opel recidivează cu a șasea generație Corsa, de această dată fără „e”.

Constructorul sud-coreean joacă tare pe cartea modelelor cu gardă la sol înaltă, în special în Europa. Astfel, au noutăți majore pentru anul acesta: e-Soul, Seltos și acum XCeed. Între doar electricul e-Soul și ciudatul Seltos, este foarte posibil ca XCeed să fie cel mai interesant pentru publicul de pe Bătrânul Continent. Aproape la fel de compact precum un Ceed hatchback. Aproape la fel de practic precum un Sportage. Însă mai dinamic – stilistic și nu numai – decât ambele. Interesant – cu o excepție, nu are AWD, deci ar putea fi concurat de un nume neașteptat: ProCeed.



Aceasta deoarece XCeed are un profil plonjat, de fastback – asemănător cu ProCeed. Are totuși destule atu-uri pentru a reuși de unul singur. Stilistic, arată un pic altfel față de restul membrilor familiei. Lungimea de 4395 mm are 85 mm în plus față de Ceed hatchback și 90 mm în minus față de Sportage. La fel, este mai înalt decât primul și mai scund decât al doilea. Și are o gardă la sol de până la 42 mm în plus. Plus mai mult spațiu în habitaclu – cu portbagaj de 426 litri (+31) și un maxim de 1378 litri. Iar cockpit-ul aduce câteva noutăți majore.

XCeed, tehnologii noi

XCeed este printre primele modele Kia din Europa dotat cu noul sistem de infotainment UVO Connect. Acesta are propriul eSIM și astfel colectează și primește date în timp real. Și le livrează pe noul display opțional de 10,25 inch. XCeed mai primește și noul bord complet digital Supervision, de 12,3 inch, cu rezoluție de 1920×720 pixeli. Și are inclusiv sistem semi-autonom Level 2 SAE. Iar ținuta de drum este reglată de noile componente „hydraulic rebound stoppers” ale suspensiei față. Plus noile amortizoare dinamice pentru puntea spate (rear cross-member dynamic damper).

Capitolul motorizări este singurul care nu aduce surprize. XCeed are parte însă de ce este mai bun de la Kia în acest moment. Pe benzină, doar T-GDi cu turbo. De un litru și 120 CP / 172 Nm. Sau de 140 CP și 242 Nm. Iar direct de pe Ceed/ProCeed GT sosește T-GDi-ul de 1,6 litri și 204 CP / 265 Nm. Fanii diesel primesc în schimb Smartstream, de 1,6 litri. În versiunile consacrate, de 115 sau 136 CP.

Corsa, încă odată

Opel înțelege schimbarea – și pune în prim plan electrificarea. De aceea au prezentat întâi Corsa-E și abia acum au oferit detalii despre versiunile clasice. Însă, conform planului părintelui PSA, metamorfoza se face subtil. De aceea, la nivelul designului, variantele ICE și cea electrică sunt aproape identice. Sigur, primele primesc nuanțele lor – Corsa Elegance sau GS Line.

Iar sub capotă se află propulsoare din grup. Mici și foarte mici. Cele foarte mici au 1,2 litri – cu aspirație naturală sau turbo. Astfel, Corsa de bază are de acum 75 CP (față de 70 CP). Și cinci trepte, plus o greutate de doar 980 kg la o lungime de 4,06 metri. Variantele turbo, tot în trei cilindri de 1,2 litri, au în schimb 100 sau 130 CP. Disponibile cu șase trepte manuale sau opt automate. Iar varianta „mică” este diesel, de 1,5 litri. Și 102 CP, 250 Nm și un consum combinat de 4-4,6 l/100 km. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*