Fără categorie / Stiri

Volkswagen Golf 8 în premieră (VIDEO)

VW Golf este cea mai așteptată premieră a anului din industria auto. După ce ne-au surprins cu modelul de serie ID indică o schimbare majoră de paradigmă în concernul Volkswagen, acum avem de întâmpinat și noul Golf.

Volkswagen Golf a ajuns la cea de-a opta sa generație. Se pot număra pe degete mașinile care au reușit să fie produse generație după generație și să ajungă la această vârstă. Unele au dispărut, altele au reușit să supraviețuiască tuturor vicisitudinilor piețelor. Dar ceea ce a reușit Golf este de necontestat chiar și de către detractori (hateri). 

VW Golf 1 – 1974 – 1983

Prima generație a fost și cea mai longevivă dintre acestea. A fost produsă timp de 9 ani în trei variante de caroserie: hatchback cu două și trei uși și cabrio. A lansat o mișcare pe care puțini puteau să o anticipeze. A fost primul hot-hatch cu celebrul Golf GTI care a devenit și o piesă de colecție. Rareori o mașină de mare producție reușește să ajungă mașină de colecție. Dar Golf, pentru că este deja o mașină emblematică, a reușit. Nici constructorul său nu se aștepta la un asemenea succes. A fost, practic, mașina pe care s-a ridicat actualul concern Volkswagen. Designul semnat de Giorgetto Giugiaro. A fost produs în aproape 7 milioane de unități între 1974 și 1983. Unii ar aduna la această cifră și versiunea utilitară VW Caddy, derivată din Golf. 

VW Golf II – 1983 – 1992

După succesul obținut de prima generație, constructorul a ascultat cu atenție ce a cerut piața și a venit cu o versiune mult îmbunătățită odată cu cea de-a doua generație. Desigur, și atunci existau persoane care ridicau în slăvi generația anterioară. Nu s-a schimbat nimic între timp. Dar creșterea în dimensiuni cu 17 cm la lungime și 5,5 cm pe lățime au transformat Golf II într-o mașină mult mai confortabilă decât predecesoarea sa. Ar mai fi de adăugat că au venit și motorizări mai puternice. A lipsit însă versiunea decapotabilă. Cu toate acestea, au fost produse 6,3 milioane de unități până în 1991. În această generație s-a făcut remarcată prima versiune turbo (Golf G60) și Golf Country. O versiune cu tracțiune integrală și o gardă la sol majorată. Ceva ce, peste ani, avea să se numească cross-over. Atât de vizionari au fost creatorii săi!

VW Golf III – 1991 – 1999

Dacă primele două generații împărțeau un design asemănător, cea de-a treia generație a fost un salt estetic. Golf III venea cu forme rotunjite și mai mult confort. Desigur, puriștii și pasionații de motorsport au început să plângă după Golf II așa cum, la rândul lor, alții regreatu Golf I. Am putea spune însă că de data aceasta, pasionații mărcii au avut un cuvânt greu de spus. Dacă primele două generații totalizau aproximativ 13 milioane de unități, Golf III s-a vândut în numai 4,3 milioane de exemplare. Asta în ciuda faptului că producătorul a insistat pe sisteme de siguranță mai avansate și, totodată, a venit și cu primul motor V6 din clasa compactă. Pe această generație a reapărut versiunea decapotabilă dar și, pentru prima oară, versiunea break. Golf III era dedicat clar mai mult familiștilor decât adolescenților sau studenților după cum fuseseră primele două generații. În 1993 Golf a primit și primul motor turbodiesel cu injecție directă de carburant. O premieră în clasa compactă și o revelație pentru amatorii de consumuri mici și autonomii mari. 

VW Golf IV – 1997 – 2004

Stilul începuse să prindă mai multă forță în filozofia gamei Volkswagen. Liniile erau din ce în ce mai fluide iar formele rotunjite erau majoritare în defavoarea suprafețelor plate ale primelor două generații. Golf IV a fost pentru mulți mașina care a definit orientarea spre siguranță a gamei Golf fiind și primul model care a instalat sisteme ESP de serie. Printre alte elemente de stil au fost și iluminarea cu albastru a bordului. A fost primul VW Golf pe care l-am testat. Mi-a făcut o impresie extraordinară la acel moment. Nu mi-am schimbat prea mult părerea despre el, mai ales în contextul perioadei în care s-a lansat. Pentru Golf IV au fost disponibile atât motorizări turbodiesel (Celebrele TDI de 90 CP) cât și cu benzină. Vârful de performanță era Golf R32 cu motor V6 de 3,2 litri. A fost primul Golf cu cutie de viteze robotizată. Totodată, pretențioșii puteau opta pentru prima oară pe un model de clasă compactă pe un sistem de navigație cu display color. Nu e de mirare că vânzările au explodat și s-au livrat 6,8 milioane de unități. 

VW Golf V – 2003—2009

Sistemele moderne își fac simțită prezența din plin pe noua generație Golf V. Farurile cu Xenon, sistemele multimedia ce includeau navigația color și multe alte echipamente l-au transformat drastic. Pentru prima oară, Golf venea cu suspensii spate independente cu patru brațe. Mai avuseseră sisteme independente dar nu atât de bine făcute și atât de bine echilibrate. Golf V a fost o revoluție în generația sa. Printre multele inovații aduse amintim de transmisia DSG cu 7 trepte și primul motor din lume cu compresor și turbină Din păcate nu a fost atât de reușit precum se spera. Dar asta nu i-a știrbit din reputația de a fi primul care a încercat. Cu toate acestea, doar 3,4 milioane de unități au reușit să fie vândute în ciuda faptului că venea cu toate bunătățile tehnice.

VW G0lf VI – 2009-2012

A avut o viață destul de scurtă, dar nu neimportantă. A fost încercarea grupului Volkswagen de a schimba mai repede modelul pentru a ține viu apetitul cumpărătorilor. Din acest motiv, doar 2,8 milioane de unități și-au găsit proprietari. Inovațiile tehnice nu au mai fost la fel de revoluționare precum la generațiile precedente. 

VW Golf VII – 2012 – prezent

Odată ce au revenit la cicluri de producție pe mai mulți ani, succesul comercial s-a îmbunătățit considerabil. Astfel cea de-a șaptea generație VW Golf a reușit să se vândă în aproximativ 7 milioane de unități. Este interesant cum, dacă privim în urmă, Golf este mașina care a reușit să se vândă în medie într-un milion de unități anual. O performanță greu de egalat, mai ales că deja nu mai vorbim despre o mașină ieftină, pe care să și-o poată permite orice student. Deja Golf rivalizează în prețuri cu mărci care nici nu s-au gândit să fie mărci de volume. Cu toate acestea, renumele și calitățile mașinii au convin. 

Golf VIII 

Iar acesta este noul Volkswagen Golf VIII:

 

 

Volkswagen-Golf-01

Picture 1 of 7

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*