Stiri / Video

Citroen Ami, mademoiselle 100% electrică (video)

Citroen Ami se prezintă publicului în cel de-al 101-lea an de existență… și nu la Salonul Auto de la Geneva. Acesta a fost anulat – însă oricum compania din hexagon nu se afla pe lista participanților. Nu din cauza COVID-19, ci din rațiuni financiare, cel mai probabil.

Dacă vi se pare cunoscut, este pentru că Ami a mai fost prezentat – de această dată la show-ul elvețian, sub forma conceptului Ami One. Din 2020, acesta este disponibil oricui – sau aproape. Nu are nevoie de permis de conducere pentru a fi condus, însă vârsta legală nu scade sub 16 ani. Oricum, asta contează mai puțin. Citroen Ami ar putea deveni cea mai accesibilă mașină electrică de pe piață. 



Cel puțin din Franța, momentan. Acolo se vinde online sau fizic, la dealeri sau prin Fnac Darty. Poate fi cumpărat sau vine cu oferte „À la Carte”: car sharing, Free2Move sau chiar închiriere pe termen lung. Soluțiile sună în felul următor. De la 6000 €, TVA inclus (versiunea Citroen Ami, cu bonus în Franța). Car-sharing prin Free2Move: de la 0,26 €/min (în baza unui abonament lunar de 9.90 €). Sau închiriere pe termen lung: 19,99 € pe lună, după un avans de 2644 euro.

Citroen Ami: mic, sigur șic

Mica citadină franceză are doar două locuri și portiere cu deschidere asimetrică – pentru un plus de stil, probabil. Este ultra-compact, deci va domina aglomerările urbane. Se va lupta cu Smart-urile EQ, însă de la un preț cu mult mai accesibil. În schimb, are un motor electric de doar 8 CP și o autonomie de 70 de km.

Constructorul promite o experiență apropiată de noua generație. Este gândit drept o alternativă la scutere, biciclete, mopede și la transportul public. Nu la automobile. Are o lungime de doar 2,41 metri și o rază de viraj de 7,2 metri. Și nu este deloc greu – 425 kg fără baterie și 485 kg cu tot cu acumulatori. Încărcarea de la priza clasică, de 220V, durează fix trei ore – ca la un smartphone. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*