Stiri / Video

BMW i Hydrogen Next, pe X5 din 2022 (video)

BMW va oferi primele X5-uri cu pilă de combustie din 2022. Desigur, ele se vor baza pe i Hydrogen Next și vor fi produse în serie mică în cadrul unui program pilot. Un model de serie BMW fuel cell nu va sosi înainte de a doua jumătate a decadei.

Constructorul german colaborează încă din 2013 cu japonezii de la Toyota Motor Corporation în zona fuel cell. BMW i Hydrogen Next a fost prezentat sub formă de prototip anul trecut, la Frankfurt. Acum aflăm și primele detalii tehnice oficiale despre sistemul său de propulsie pe hidrogen. Va urma, din 2022, un proiect pilot bazat pe actualul X5. 



„Tehnologia pilelor de combustie cu hidrogen ar putea deveni pe termen lung, în mod fezabil, cel de-al patrulea pilon al portofoliului nostru de sisteme de propulsie,” spune Klaus Fröhlich, șeful cercetării și dezvoltării la BMW AG. Iar vizate sunt popularele modele SUV din familia X. Evident, ne putem imagina cu ușurință un X5 sau marele X7 fuel cell… Mai ales că bavarezii au explicat pe înțelesul tuturor și cât de simplu se poate integra această tehnologie.

i Hydrogen Next, fuel cell de cursă lungă

Avantajele primordiale ale sistemelor fuel cell sunt două – singurele „reziduuri” sunt o apă cât se poate de pură și realimentarea foarte rapidă. În doar 3 sau 4 minute în cazul i Hydrogen Next. Totuși, BMW consideră că există și două mari dezavantaje. În primul rând, nu se produc cantități suficiente la prețuri convenabile. Iar producția trebuie să fie ea însăși eco – prin utilizarea energiei electrice verzi.



În cazul i Hydrogen Next, sistemul de pilă de combustie are o putere de 125 kW. Energia electrică este produsă combinând hidrogen și oxigen din mediul ambiental. Iar hidrogenul vine din cele două rezervoare de 700 de bar care pot stoca până la 6 kg de material chimic. De aici intră în joc convertorul electric care livrează energia către sistemul eDrive de nouă generație. Același care va debuta pe SUV-ul iX3. Împreună, eDrive și sistemul pe pilă de combustie produc nu mai puțin de 275 kW (374 CP)! 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*