Stiri / Video

Dacia Spring, aromă de primăvară electrică (video)

Dacia Spring este propunerea constructorului autohton pentru propria revoluție EV. Este doar un concept momentan, însă ne vom plimba în cel mai accesibil model electric de serie din 2021.

Nici nu are cum să nu fie cel mai accesibil. Da, știm că Citroen doar ce a prezentat modelul Ami. Însă acesta se înscrie mai degrabă în categoria ciudată a vehiculelor care pot fi conduse de la 14/16 ani cu permisul de categorie „B1”. În schimb, Dacia Spring are cinci uși plus patru locuri reale. Și a răsturnat complet mai multe tipare. 



În primul rând, avem de-a face cu un Renault rebotezat drept Dacia. De obicei era invers. În al doilea rând avem de-a face cu un model care există încă de anul trecut… doar în China. Este vorba, desigur, despre modelul Renault City K-ZE. Care la rândul său este varianta EV a indianului Renault Kwid. Da, complicate sunt căile globalizării…

Dacia Spring, transfer de tehnologie direct

Așa cum era de așteptat, după mai bine de o decadă de experiență în zona mobilității sustenabile, Renault cedează tehnologia către Dacia. Filozofia este simplă: Dacia trebuie să revină la rădăcinile sale de accesibilitate maximă. Astfel, modelul de serie bazat pe Spring, va fi ușor și compact. Din 2021, chiar. 



Iar versiunea de serie vizează o autonomie de circa 200 km conform normelor WLTP. Plătești puțin, mergi puțin. Spre deosebire de Renault, care la același Geneva anulat ar fi trebuit să ne arate pe viu propriul concept. Morphoz este ca o „pupă” – se metamorfozează din City în Travel. Adică crește în dimensiuni și capacitate energetică. Serios. De la 4,4 la 4,8 metri. Și de la 40 la 90 kWh. Pentru o autonomie de 400 sau 700 km. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*