Stiri / Video

Mazda, aniversare de 100 de ani cu aromă de R360

Mazda s-a născut acum 100 de ani, însă primul său automobil – R360 Coupé – sosea abia în 1960. Așadar, compania japoneză are un dublu omagiu – la un secol și la 60 de ani. Iar tortul îl reprezintă noua ediție specială „100th Anniversary”, desigur.

Toyo Cork Kogyo Co., Ltd se năștea pe 30 ianuarie 1920 la Hiroshima, în Japonia. Compania Zoom-Zoom și-a schimbat numele în Mazda Motor Corporation în mod formal abia în 1984, însă denumirea a fost utilizată încă de la primul vehicul motorizat. Și poate nu știați, însă Mazda a produs numeroase tipuri de vehicule înainte de apariția primului său automobil.



Unul dintre cei mai de nișă producători auto internaționali, Mazda a intrat în lumea bună a automobilului în 1960. Cu micul R360 Coupé, dedicat înfloritoarei piețe a „modelelor kei” (micro). Până atunci japonezii nu mai produseseră decât motoare, motociclete și mai ales camionete. Din acel moment, nimic nu a mai fost la fel. Nici pentru noi – care am primit nu doar designul zoom-zoom, ci și interesanta tehnologie a motoarelor rotative.

Mazda, 100th Anniversary cu R360

Cvasinecunoscut în afara Japoniei, modelul R360 este purtătorul de stindard pentru aniversarea de 100 de ani. Și când te gândești că totul a pornit de la o micromașină cu motor V-twin cu 12kW/16 cai putere… Sigur, nu trebuia să ducă decât 380 kg – deci își permitea chiar și o viteză maximă de 90 km/h!

În mod evident, Mazda nu putea să rateze ocazia de a-i aduce un omagiu micului R360. Astfel, întreaga gamă „100th Anniversary” este inspirată de acesta. O familie cât se poate de extinsă: Mazda2, 3 și 6, precum și toate SUV-urile – CX-3, CX-30, MX-30 și CX-5. Pe lângă logo-urile aniversare acestea se disting și datorită nuanței Snow Flake White Pearl Mica. Iar roadster-ul și modelul electric au chiar și plafon Burgundy. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*